GPS routes naar Tom Tom of Garmin zetten.

 

Inhoudsopgave:

 

Inleiding:

Gratis route planer Tyre:

Welke Tomtom is geschikt om routes te laden:

Route op Tom tom zetten:

Veel gestelde vragen over routes op Tom tom zetten:

Route op Garmin Nuvi zetten:

Vragen ivm routes en de Nuvi:

 

 

 

 

 

 

Inleiding:

 
Ik behandel op deze pagina hoe je een GPS route op je Tomtom of Garmin Nuvi kunt zetten omdat de handleidingen hier geen of onvoldoende aanwijzigingen geven. Er zijn verschillende manieren om routes op je navigatie te zetten en ik beschrijf hier de makelijkste of de meest gebruikte.

 

Regelmatig krijg ik ook vragen welke Tomtom modellen routes kunnen laden en dat is zeker niet bij alle modellen mogelijk op deze pagina een overzicht van de verschillende modellen met hun mogelijkheden om routes te laden.

 

Gratis route planer Tyre:

 

Tyre

Voor diegen die zelf routes willem maken bestaat er een gratis programma om routes te maken op de computer - heel simpel - waarmee je de route over kan zetten naar een Tom Tom (of Garmin). Dit geeft de mogelijkheid om leuke achterafweggetjes uit te zoeken via een wegenkaart. Je geeft simpelweg een plaats of adres op als tussenpunt, of je klikt met je muis op de kaart. Zo bouw je snel een mooie route of rondrit. Het pakket heet Tyre en is een Nederlandse vinding en is te downloaden via de website van de maker Jan Boersma. Je kunt bij het installeren kiezen voor Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Op de site van Tyre is ook een help pagina die je zeker even moet lezen voor je start. Ik heb hier meer over beschreven op de volgende pagina Linkje naar pagina. Als je er meer over wil weten bezoek dat de pagina van de makers om te kijken wat de laatste verbeteringen en mogelijkheden zijn want het programma word steeds uitgebreid en verbeterd. Link naar pagina Tyre.

Laden op navigatiesysteem

Als je Tyre gebruikt sla je de route op je computer op. Dan gebruik je de USB kabel om je Tom Tom te koppelen. Kopieer het reisplan naar de map ITN op de Tom Tom. Daarna kun je via Laad Reisplan de route vinden op je navigatie apparaat. Je kunt ook de route versneld afdraaien op de Tom Tom, (Toon route) om te zien of alle punten goed zijn overgekomen. Het is mij nog wel eens gebeurd dat ik de speldenprik verkeerd op de kaart zette, b.v. aan de overzijde of in de berm van de weg. Dan gaat het systeem je in wat rare bochtjes sturen om precies op dat punt te komen. In dat geval pas je de route aan door in Tyre wat verder in te zoomen op de kaart en het punt te verplaatsen.

 

Het programma kan nu ook Garmin extensies schrijven en lezen dus kun je de route in dit programma maken en naar je Garmin over zetten. De meeste zullen toch Mapsource gebruiken voor de ritten te maken voor Garmin apperatuur. Het is gratis te downloaden op de site van Garmin. De kaarten op je computer krijgen is soms een moeilijk verhaal waar ik hier nu niet op inga en waar op internet veel info is te vinden.

Heb je een ander merk navigatie systeem?

Dan kun je via een tussenstap toch gebruik maken van Tyre. Installeer het gratis pakketje ITN Converter. Dit kan babbelen tussen de diverse routeplanner merken. Dus je kunt de Tom Tom .itn route die je met Tyre maakte omsmurfen naar een andere extensie. Ga naar de website van ITN Converter (franstalig) en klik onderaan op de link die begint met 'Telecharger la version windows' . Het is een zip-bestand, als je het uitpakt (dubbelklik) werkt het direct. Het blijkt dan een exe-bestand te zijn, je hoeft het dus niet handmatig te installeren. Dubbelklik op het bestand om het te openen.

 

Welke Tomtom is geschikt om routes te laden:

 

Welke TomTom kan het wel?

De optie reisplanner zit niet standaard op elk type TomTom. Van de nieuwe series (Start en Via) en soms ook duurdere modellen (Go Live 1000 en 1005) zijn er diverse die geen reisplanner meer hebben (zie hieronder). En in de winkel weet de verkoper het vaak niet. De enige manier om erachter te komen is via de handleiding op de website. Of door een apparaat in de winkel uit te proberen, maar dat wil niet iedere winkelier.

 

Vandaar dit overzicht, met de types waarvan de handleiding aangeeft dat het mogelijk is.

XL live IQ - Heeft reisplanner optie (handleiding hiernaast te downloaden)                                                 (opent een PDF bestand in een nieuw scherm)
 
Tomtom One / XL / XXL (inclusief XXL IQ routes) - Heeft reisplanner optie

(handleiding hiernaast te downloaden)                                              

  (opent een PDF bestand in een nieuw scherm)
 
Tomtom Go 950/750/550 live - Heeft reisplanner optie

(handleiding hiernaast te downloaden)                                              

  (opent een PDF bestand in een nieuw scherm)
 
Tomtom Go 940/740/540 - Heeft reisplanner optie

(handleiding hiernaast te downloaden)                                              

  (opent een PDF bestand in een nieuw scherm)
 
Hier een ouder overzicht uit TomTom support met welke Tomtom typen de routeplanners ondersteunen.

Tomtom noemt de mogelijkheid tot routes laden "Itineraries"

 

http://create.tomtom.com/manuals/create-your-own-content/index.html?introduction_content_creation.htm

 

Welke TomTom kan het niet?

1. Go live 1000      - Heeft geen reisplanner optie

 

2. XL IQ routes     - Heeft geen reisplanner optie

 

3. Start               - Heeft geen reisplanner optie

 

4. Via                  – Heeft geen reisplanner optie

 

5. One v3            - Heeft geen reisplanner optie

 

6. Go Live 1005     - Heeft geen reisplanner optie

 

Route op Tom tom zetten:

In dit voorbeeld ga ik uit van een Tomtom Rider waar ik een route op wil plaatsen, dit is mogelijk bij andere versies iets anders.

Wat heb je nodig?

  1. Een PC
  2. Een USB kabel
  3. Een TomTom toestel dat kan communiceren met jouw PC

Er zijn twee acties

  1. De route via jouw PC op jouw TomTom zetten (4 stappen)
  2. De route activeren op jouw TomTom (5 stappen)

We wandelen je door elk van die stappen in detail.

   1. De route via jouw PC op jouw TomTom zetten

Stap 1.1. Aansluiten

Zet je TomTom uit en sluit hem aan op je pc met behulp van de USB-kabel. Zet dan pas het TomTom-toestel aan.

Stap 1.2. Open de map van de TomTom op je pc

Indien de TomTom herkend wordt op de pc, krijg je automatisch het volgende scherm te zien (rechts). Druk op ‘Open folder’. Indien dit venster niet verschijnt, moet je via Windows Verkenner de folder ‘TomTom x (G’ openen. (opmerking, het kan ook een andere drive letter zijn ipv G) 

 

Stap 1.3. Open de map ‘itn’ op je pc

Na het openen van de map ‘TomTom x’ krijg je het volgende scherm te zien. Daarin moet je dubbelklikken op de map ‘itn’.

 

Stap 1.4. Download de route naar keuze onder de ‘itn’-map

Ga naar de route van jouw keuze en selecteer de download knop. Selecteer daar de TomTom filehttp://www.routeyou.com/otn/icons/download/otn_download_tomtom.gif. Als je daar op klikt, dan kan je het bestand (.ITN) downloaden rechstreeks naar de map TomTom op jouw TomTom (via Opslaan of Save kan je de folder G:ITN selecteren en daar het bestand .ITN in opslaan). Het bestand staat nu op jouw TomTom!

 

2. De route op jouw TomTom activeren

Stap 2.1. Selecteer hoofdmenu op jouw TomTom waar Reisplanner op staat

Ga op de TomTom naar het volgende hoofdmenu door eerst het scherm en vervolgens het blauwe driehoekje (play-icoontje) aan te tikken tot je Reisplanner ziet staan.

 

 

Stap 2.2. Klik het icoon ‘Reisplanner’ aan

Tik in het hoofdmenu het icoon Reisplanner aan. Ofwel krijg je een leeg reisplan ofwel is er reeds een ander reisplan geladen. Tik op ‘Opties’ en daarna op ‘Laad reisplan’

 

 

Stap 2.3. Laad Reisplan

Indien een ander reisplan geladen is, wordt het hier ontladen. Dit bestand wordt niet verwijderd op je toestel maar slechts gedeselecteerd. Druk op ‘Ja’ bij het volgende waarschuwingsvenster om een nieuw reisplan te kunnen laden.

 

Stap 2.4. Activeer Reisplan

Kies je gewenste reisplan door eenmaal op het reisplan te tikken van jouw keuze (je kan dus meerdere reisplannen en routes opslaan!). 

Stap 2.5. Selecteer startpunt

Om de volledige route af te leggen tik je het eerste punt aan op de lijst die je ziet nadat je je reisplan geladen hebt. Markeer dit eerste punt als ‘Te bezoeken’. Indien de route al geladen is en je wil de volledige route afleggen, klik je op ‘OK’.

 

Een speciaal geval: Een deel van de route afleggen:

 

Indien je slechts een deel van de route wil afleggen, tik je in plaats van het eerste punt, het punt aan waar je de route wil starten. Markeer dit punt als ‘Te bezoeken’ + klik je op het laatste punt van dat deel van de route dat je niet wil rijden en markeer het als ‘Bezocht’ . Tik daarna op ‘OK’ om het geselecteerde reisplan definitief te laden. Je krijgt nu een venster waarin gevraagd wordt of je naar je eerste bestemming van je route genavigeerd wil worden (via het geselecteerde reisplan). Tik op ‘Ja’.

Opmerking: Afwijken van de route

De route die je gedownload hebt gaat niet noodzakelijk 100% over paden die gekend zijn op jouw TomTom. Zeker niet als daar veel alternatieve, kleine paden en wegeltjes tussen zitten! De route wordt voor TomTom omgezet in max.50 plaatsen die bezocht moeten worden. Jouw TomTom zal zelf een 'connectie berekenen' tussen die punten over de wegen die TomTom kent. Je zet daarom best de optie op Kortste route. Dit geeft het beste resultaat. 

 

Opmerking: Een gemist viapunt

Bij de routering van TomTom via een route MOET JE ALTIJD HET VIAPUNT bezoeken. Soms kan dat wel eens zeer verveld zijn als je bv een omleiding moest maken. Dan blijft TomTom je toch terug sturen naar dat viapunt. Je moet dan via het menu van de route gaan markeren dat je dat punt al gedaan hebt (zie stap 2.5). Niet echt handig en we hopen dat TomTom dit in de toekomst aanpast!

 

Veel gestelde vragen over routes op Tom tom zetten:

Ik wil eerst naar het vertrekpunt van de route geleid worden om van daaruit de route te rijden. Is dat mogelijk?

  1. Indien je aanwezig bent in hetzelfde land als waarin de route zich bevindt zorgtTomTom automatisch voor begeleiding naar het vertrekpunt indien het kaartmateriaal van het desbetreffende land geladen is.
  2. Indien je niet aanwezig bent in het land waarin de route zich bevindt moet je dekaart laden van het land waarin de route zich bevindt, mét de Europese hoofdwegen erbij. Hierdoor is het mogelijk om naar het vertrekpunt van de route geleid te worden, hoewel je je in een ander land bevindt.

Ik wil slechts een deel van de route rijden.

  1. Indien je vanuit startpunt 01 vertrekt en wil stoppen voor de route volledig doorlopen is, vormt er zich geen enkel probleem. Je kunt altijd stoppen wanneer je het wenst.
  2. Indien je wil vertrekken vanaf een ander punt (bv. 06) kun je na het selecteren van het gewenste routeplan, het punt aantikken waar je de route wil starten (zie stap 2.5).
  3. Indien je reisplan al geladen is, en je wil een aantal tussenpunten niet bezoekendan markeer je het laatste punt van dat deel van de route dat je niet wil rijden als ‘Bezocht’ (zie stap 8). Hoewel een route op mijn TomTom staat, kan ik ze niet rijden. In de meeste gevallen is het juiste kaartmateriaal niet geladen. Kijk na of het kaartmateriaal mét de Europese hoofdwegen geladen is in het gebied waar de route zich bevindt.

Kan ik de route behalve met de TomTom Rider ook met een TomTom 1,TomTom Go 500, TomTom Go 501, TomTom Go 700, TomTom Go 701, TomTom Go 900, TomTom Go 901... rijden?

Ja. Je kan wel andere referenetiekaarten op deze toestellen hebben (oudere versie, Tele Atlas, i.p.v. Navteq) kan het wel zijn dat er zeer kleine afwijkingen op de route zijn ten opzichte van die van de TomTom Rider.

Ik krijg een andere route op TomTom dan wat ik zie op RouteYou! Hoe komt dat?

De route die je gedownload hebt gaat niet noodzakelijk 100% over paden die gekend zijn op jouw TomTom. Zeker niet als daar veel alternatieve, kleine paden en wegeltjes tussen zitten! De route wordt voor TomTom omgezet in max.50 plaatsen die bezocht moeten worden. Jouw TomTom zal zelf een 'connectie berekenen' tussen die punten over de wegen die TomTom kent. Je zet daarom best de optie op Kortste route. Dit geeft het beste resultaat.

Ik wordt altijd terug gestuurd naar een punt dat ik al voorbij ben. Hoe komt dat?

Bij de routering van TomTom via een route MOET JE ALTIJD HET VIAPUNT bezoeken en moet je binnen de 20m van dat punt komen. Soms is de GPS wat onnauwkeurig en soms ben je gewoon verder dan 20m van dat viapunt voorbij gereden. Dan blijft TomTom je toch terug sturen naar dat viapunt. Je hebt twee opties: toch nabij dat punt komen of je kan via het menu van de route gaan markeren dat je dat punt al gedaan hebt (zie stap 2.5). Niet echt handig en we hopen dat TomTom dit in de toekomst aanpast!

Route op Garmin Nuvi zetten:

Van Garmin is vooral de NUVI aan te bevelen. Een aantal modellen heeft Routeplanner als optie. Maar het laden van de route gebeurt in een paar stappen meer op het apparaat, ten opzichte van een TomTom. De wandel GPSen kunnen vaak wel een route importeren maar geven dan "verkeerde" aanwijzingen en zijn in de praktijk niet bruikbaar voor autoroutes.

Garmin Nuvi 1490- Heeft reisplanner optie

(handleiding hiernaast te downloaden)

 

In de handleiding staat niets beschreven over het gebruik van routes !                                             

  (opent een PDF bestand in een nieuw scherm)
 

 

Laden van route in de nüvi via windows verkenner:

Sluit de Nuvi aan op de computer via de usb kabel.

Windows verkenner laat de mappen op de Nuvi zien zoals hieronder:

 

Ik ga er hier even van uit dat u een route heeft gemaakt of deze via internet heeft gedownload en deze ergens op uw eigen PC is opgeslaan.

 

- Zoek de route op uw PC en kopieer de route met extensie .gdb of .gpx van uw computer naar de map GPX op uw Nuvi.

 

- Maak nu je nüvi los van de computer

 

- Na opstarten van nüvi.

- Kies Extra

- Kies Mijn Gegevens.

- Kies Route(s) importeren.

- Vink de juiste route aan.

- Kies Importeren.

- De Nuvi gaat de route berekenen.

- U krijgt de melding "Gegevens zijn geimporteerd".

- Kies "OK".

 

De route is nu beschikbaar in je toestel.

 

De route gebruiken:

 

- Kies - Waarheen

- Scroll naar Routes

- Kies de juiste route kiezen uit de lijst.

- Scroll naar Bekijk kaart

- Kies - Bekijk kaart.

- Kies - "GA"

 

Nuvi zal vragen of je naar het beginpunt van de route wilt navigeren en normaal gesproken kies hiervoor.

De Nuvi gaat je nu begeleiden van de huidige locatie naar het beginpunt van de route en gaat dan gewoon verder met de gekozen route.

Laden van route in de nüvi via mapsource:

Hoe je mapsource kunt gebruiken kun je nalaezen op de volgende pagina : Link naar routes maken met Mapsource

 

Je maakt een nieuwe route met mapsource of laad een bestaande route in mapsource en je kunt deze op een door jou gekozen locatie op je computer opslaan.

 

- De route is nu klaar en als je de Nuvi via usb op de computer heb aangesloten kan je op verzenden drukken en de route is nu op de juiste plaats op je Nuvi gezet.

 

- Maak nu je nüvi los van de computer

 

- Na opstarten van nüvi.

- Kies Extra

- Kies Mijn Gegevens.

- Kies Route(s) importeren.

- Vink de juiste route aan.

- Kies Importeren.

- De Nuvi gaat de route berekenen.

- U krijgt de melding "Gegevens zijn geimporteerd".

- Kies "OK".

 

De route is nu beschikbaar in je toestel.

 

De route gebruiken:

 

- Kies - Waarheen

- Scroll naar Routes

- Kies de juiste route kiezen uit de lijst.

- Scroll naar Bekijk kaart

- Kies - Bekijk kaart.

- Kies - "GA"

 

Nuvi zal vragen of je naar het beginpunt van de route wilt navigeren en normaal gesproken kies hiervoor.

De Nuvi gaat je nu begeleiden van de huidige locatie naar het beginpunt van de route en gaat dan gewoon verder met de gekozen route.

 

Vragen ivm routes en de Nuvi:

Kan ik een track opladen naar mijn GPS vanop RouteYou?

Dat kan niet voor dit type toestel. De Nüvi serie laat dit niet toe.

 

Extra informatie

Lees hier over het verschil tussen Track en Route.

 

Lees hier meer over Routes op GPS plaatsen.

 

Track

Een track is een elektronisch kruimelspoor van je afgelegde weg. Een track geeft de posities weer die gevolgd moet worden om je afgelegde weg opnieuw af te leggen. Je kan het beschouwen als een lint dat je moet volgen. Op zichzelf duidt een track geen kruispunten of splitsingen in de weg aan. Je kan die kruispunten en wegen wel zien indien je een onderliggende kaart hebt op uw toestel. Bijgevolg zal je bij het navigeren langs een track geen echte turn by turn instructies kunnen krijgen bij afslagen. Je moet er zelf op letten om dicht bij “het lint” of “track” te blijven.

 

Route

Algemene betekenis van Route

De route wordt algemeen beschouwd als een traject met een begin en eindpunt (al dan niet hetezelfde) waarlangs bezienswaardigheden en wetenswaardigheden vermeld worden.

Specifieke betekenis van Route

Een route wordt onderscheiden van een track als volgt: een route integreert jouw pad in het wegennetwerk en “weet” wanneer je op een kruispunt of splitsing aankomt. Bij toestellen die “routes” ondersteunen, wordt daar dan ook een zogenaamde “turn by turn” instructie gegeven die je vertelt hoe je route te vervolgen. Je ziet dus niet alleen waar je bent, maar het toestel vertelt je ook hoe je moet rijden (links afslaan, rechts afslaan,...).

 

http://help.routeyou.com/topic/view/35/routes-op-gps-plaatsen.nl

Directe links naar alle pagina's op deze website :

   Home | Ad en Ellie | Pascalle | Susan | Divayla | Naomi | Honden | Stamboom | Foto's Kusters | Foto's Soethout |

 Kusters en Reeshof | Bels lijntje | Oorlogs verhaal | De Reehof Tilburg | Films Tilburg | Foto's Tilburg | Jurgens textiel Tilburg |

Mijn Wildstar | Technische gegevens Wildstar | Fotoboek motortocht De historie van Yamaha Modificatie wildstar

Schaalmodel Wildstar | Workshop TYRE| Jan Boersma | GPS routes download | GPS routes links |

| Gps routes maken mapsource | GPS routes op Tom tom of Garmin zetten | Mijn auto's | Mijn motoren |

BMW Z3 mijn Z3.| BMW Z3 techn geg.| BMW Z3 historie | BMW Z3 handige links | BMW Z3 handleidingen | BMW Z3 TIS docs|

BMW Z3 films | BMW Z3 foto's | BMW Z3 weetjes.| BMW Z3 artikelen |

BMW Z4 mijn Z4.| BMW Z4 techn geg.| BMW Z4 historie | BMW Z4 handige links | BMW Z4 handleidingen | BMW Z4 TIS docs|

BMW Z4 films | BMW Z4 foto's | BMW Z4 weetjes.| BMW Z4 artikelen |

Motor - Yamaha links | Leuke motor links | Gebruikte software | Update geschiedenis | Sitemap |