BMW Z3 artikelen & test

 

Inhoudsopgave van deze pagina :

 

BMW Z3 artikelen:

 

BMW Z3 roadster 1.9 test uit autoweek (1997)

BMW Z3 roadster 2.8 test uit autoweek (1998)

BMW Z3 coupe 2.8 test uit autoweek (1999)

BMW Z3 roadster 2.0S test uit autoweek (1999)

BMW Z3 coupe Z3 M test uit autoweek (2000)

BMW Z3 roadster 3.0i test uit autoweek (2001)

Artikel uit autoweek over Rogier Grunewald

Artikel uit autoblad Yountimer December 2012

BMW Z3 roadster 1.9 test uit autoweek (1997)

 

Signalement

Merk: BMW     Model: Z3 roadster 1.9     Testjaar: 1997     Nieuwprijs: € 35.758

Een vloedgolf van cabrio’s, spiders en roadsters overspoelt de wereld. En allemaal bieden ze verfrissend rijplezier met hun open kapjes. We geven ’t u te doen; moeten kiezen. De Z3 roadster lijkt in ieder geval een prima keus. BMW maakte vroeger ook open tweezitters, maar dan praat je wel over de jaren dertig en (een beetje) vijftig. Vóór de oorlog vergaarden de Duitsers grote roem met de 328 roadster en in 1956 probeerde men de Mercedes-Benz 300 SL af te troeven met het uiteindelijk (commercieel) mislukte model 507. En elf jaar geleden deelde BMW al een speldenprik uit in de richting van cabrio-liefhebbers door kortstondig de technisch vooruitstrevende, maar ook exclusieve Z1 roadster te produceren. De huidige Z3 heeft daar niets mee te maken, want hij is gloednieuw en eenvoudiger qua techniek. Maar het huidige BMW heeft zo’n sterke sportieve reputatie en tegelijkertijd zo’n grote afzet in Amerika, dat de onderneming een paar jaar geleden besloot een nieuwe, frisse start te maken met een tweezits sportwagen. Die wordt daarom zelfs gebouwd in Amerika, het land met de grootste afzetmogelijkheden voor open sportwagens.

 

De Z3 volgt trouw het bekende BMW-concept, dus met een motor voorin en achterwielaandrijving via onafhankelijke wielophanging. De overeenkomsten met het onderstel van de BMW Compact zijn daarbij opvallend. De auto heeft een zeer herkenbare neus met zijn luchtinlaat in de vorm van twee ’nieren’. De neus loopt fraai af en vooral drie-kwart van achteren gezien straalt de Z3 een nostalgische BMW-traditie uit. De zijdelingse luchtroosters doen denken aan de 507 en de laag over de wielen getrokken voorspatborden roepen zelfs herinneringen op aan de klassieke 328 van zestig jaar geleden. Ook de lichte uitsnede van de deuren is klassiek en recht vaardigt daarmee de naam ’roadster’. De voorruit is echter relatief hoog en de achterkant wat minder interessant om te zien. En met kap op is de Z3 een beetje vreemd ’bolletje’. De BMW oogt mede door zijn extreem compacte vorm (amper 4 meter lang) lekker speels.

 

Vlotte prestaties
De Z3 heeft een krachtbron met 16 kleppen en multipoint injectie. De nuchter klinkende vierpitter meet een slordige 1900 cc en levert 140 pk. Daarmee zet de Z3 goede acceleratiecijfers neer en ook de top van 205 km/h mag er zijn, al is dat bij een open auto echter een belang van de tweede orde. Open tweezitters mogen tot de laatste pure sportwagenconcepten van onze autowereld worden gerekend. Als de wind door je haren waait en je zit diep in de cockpit weggezakt, dan krijg je tenminste nog het gevoel van echt autorijden. Dus is een goede wegligging essentieel voor de beste beleving van zo’n rijfes tijn. De BMW Z3 stelt in dat opzicht niet teleur. Met zijn achterwielaandrijving is de auto perfect in balans, van licht onderstuur naar neutraal. De besturing gaat met 2,9 omwen telingen behoorlijk direct en is in de middenstand niet overgevoelig. De BMW stuurt daardoor braver dan zijn onderstel aankan.

 

Met een zescilindermotor zullen de rij-eigenschappen pas echt sensationeel uitpakken, maar ook het extra leverbare M Technic-onderstel kan een sportieve Z3 klant een meer uitgesproken wegligging verschaffen. Het standaard ABS, met schijfremmen rondom, kan zijn werk op de BMW trouwens fantastisch - en ook weer met grote reserves - aan. Cruciaal voor elke open auto is zijn carrosseriestijfheid. Die bepaalt niet alleen een deel van de wegligging, maar ook het comfort. In dat opzicht scoort de BMW een paar keiharde punten in zijn voordeel. Ondanks de niet zo moderne achterwielophanging biedt de Z3 namelijk een opvallend veer comfort. Zelfs op heel slechte wegen geeft de auto geen krimp. De Z3 heeft een eenvoudig dashboard dat in grote lijnen uit de Compact lijkt te zijn overgenomen. De BMW is standaard voorzien van lederen bekleding en heeft elektrische stoelverstelling als bonus. In de Z3 krijg je een zuiver sportwagengevoel. De cockpit is simpel en een beetje krap. Je zit echter goed, sterker: je trekt deze auto aan als een maatpak. Met de versnellingspook goed naast de hand en het stuur op de juiste hoogte. De kap constructie is degelijk en uiterst simpel. Hij laat zich vrijwel in één handbeweging openen. Het afdekzeil moet apart in de koffer worden opgeborgen.

 

Kortom: die Z3 is een puur sportwagentje met veel potentieel, ondanks zijn brave rijgedrag.

BMW Z3 roadster 2.8 test uit autoweek (1998)

 

Signalement

Merk: BMW     Model: Z3 roadster 2.8     Testjaar: 1998     Nieuwprijs: € 45.000

 

Als je ze diep in hun hart keek, kwam je er achter dat de liefhebbers van de Z3 toch wat misten: vermogen. Moet je net BMW hebben: de vraag naar vermogen wordt altijd beantwoord. Zoals met de Z3 2.8. In de open BMW Z3 roadster zit je er knap bij. En dat geldt in verhevigde mate voor deze 2.8. Die is namelijk net even wat breder in de spatborden dan de 1.8 en 1.9, die overigens ook een kleinere spoorbreedte hebben. In die spatborden: mooi (jawel) 16-inch vijfspaaks lichtmetaal. Al met al ziet deze 2.8 er net even wat voller uit dan de viercilindervarianten.

 

Bij deze Z3 draait het om dat ene knopje in de middenconsole. Daarop staat ASC+T, maar voor het zelfde geld had er "pret/geen pret" op kunnen staan. Met dat ene knopje kun je namelijk de traction control uitschakelen. Met de traction control uit is de Z3 te rijden als een kart. Gas erop en laat maar komen die achterkant! Links-rechts combinaties worden buitengewoon

spannend. Ga op zoek naar het juiste gasmoment en je wordt beloond met een zich heerlijk "zettende" auto die je het gevoel geeft dat je een groot coureur bent. Overmoed schaadt echter; wie te vroeg te veel gas geeft, gaat onverbiddelijk achterstevoren, maar zelfs dan is er nog geen man overboord, want op dat moment is het tijd voor een ander coureurskunstje: in zijn één, gas er vol op en de auto tolt met rokende achterbanden weer in de originele rijrichting. Dat kan gewoon met 192 pk op de achterwielen. Tja, die 2,8-liter-in-lijn van BMW is nu eenmaal een prachtbron. Hij geeft zijn vermogen vanaf stationair mooi progressief af en dat merk je zowel bij het zojuist beschreven bochten draaien als bij de acceleraties. De zet van 0-100 is in maar 7,5 tellen achter de rug.

 

Over het verbruik hebben we ons voor één keer maar geen zorgen gemaakt. Uitslag: 1:8,3. We kennen de 2.8 zes-in-lijn van BMW als een erg prettig klinkend machien, maar we hebben de indruk dat er dit keer nog eens wat extra aandacht aan is besteed. Dat racy sfeertje krijg je er gewoon bij. Niet zo racy is het stuur van de Z3. Het ziet er weliswaar sportief uit, maar het is z- groot dat het net zo goed voor reservewiel kan doorgaan. Gelukkig zijn er fraaie alternatieven, zoals het BMW Mstuur.

 

Van binnen is de 2.8 net even wat anders dan zijn viercilinder broers. Hij heeft wat meer chroom. Dat staat rondom de klokken best leuk, maar voor de lichtknop hadden wij liever wat anders gezien. Leer is standaard in de 2.8. In de Z3 zit je lekker laag en da"s goed voor de snelheidsbeleving: hoe lager je zit, des te sneller lijkt het te gaan. Mensen met lange stelten zullen de zitting van het standaard meubilair aan de korte kant vinden; voor hen zijn de sportstoelen uit de M-roadster verkrijgbaar. Open!

Geen gezeur, die kap moet gewoon open. De Z3 is als een open auto ontworpen en dus rij je zo. Met een beetje beleid en extra uitgaven kan dat tot ver in het naseizoen. Eén extra uitgave is

daarvoor onvermijdelijk: de zeer krachtige stoelverwarming. Gelukkig is de normale verwarming ook erg goed en daarmee kun je een soort deken over het interieur leggen. Verder adviseren we

een lekker leren jack en... gáán. De kap is kinderlijk simpel te bedienen; twee handgrepen naar achteren trekken en je vouwt het dakje vanaf je zitplaats in één vloeiende beweging naar achteren. Eventueel monteer je nog de afdekhoes, maar da"s dan alleen voor het mooi; er zijn ook dagen dat die kap - jammer maar helaas - wél snel dicht moet. Ook dat is kinderspel, maar dan in omgekeerde volgorde. Voor het gemak is de 2.8 standaard voorzien van airco en dat komt op regenachtige dagen goed van pas. De kap zit dicht en de ruimte is zo klein dat alles gelijk dicht slaat als je met je natte kloffie instapt. Airco aan en weg is alle condens.

 

Tot de standaardvoorzieningen horen verder de al eerder genoemde lichtmetalen wielen, ABS, twee airbags, elektrische ramen, mistlampen voor, een boordcomputer en nog heel veel meer. Wij hebben in ieder geval niets gemist en dat is een goed teken. De beer was trouwens ook los geweest als we wat hadden gemist, want de Z3 2.8 is nou niet bepaald een koopje. Hij staat voor zo'n slordige ton in de prijslijst. Toch: deze roadster biedt zo veel rijplezier en dat is zelfs met de traction control uit erg makkelijk te beheersen.

 

Dit is nou typisch zo"n auto die er voor zorgt dat je beter gaat rijden. Hij daagt je een beetje uit, maar zal je niet genadeloos onderuit halen als je daar op in gaat. Hij is fijn!

BMW Z3 coupe 2.8 test uit autoweek (1999)

 

Signalement

Merk: BMW     Model: Z3 Coupé 2.8     Testjaar: 1999     Nieuwprijs: € 45.287

Sportauto’s zijn niet handig of voordelig, maar wel lekker en weer helemaal in de mode. Begon het voorzichtig met modellen die er eigenlijk alleen sportief uitzagen, nu verwacht men ook échte sportiviteit. De Z3 coupé is zonder meer opvallend. Nog wat meer dan bij andere BMW’s worden er voortdurend verstolen bewonderende dan wel jaloerse blikken op geworpen. De overdadig dikke wielkasten en lange stofzuiger-snuit roepen luidkeels dat dit een vlotterik moet zijn. De nogal hoekige coupé-aanbouw achterop maakt het geheel niet erg harmonieus.
 

Binnen in de Z3 heerst de sfeer van oude Britse sportwagens, uit de tijd dat die in de autowereld nog de toon aangaven. Je zit krap ingebouwd, met portier, dashboard en middentunnel als een nauwsluitend hoefijzer om je heen. De uitgeronde lijn onder aan de zijruiten roept nostalgische herinneringen op aan open Britse tweezitters, met van die smal uitlopende deurtjes waar je als vanzelf een arm overheen legt. Terwijl het dashboard zo hoog voor je ligt dat je het verkeer en de meters in een oogopslag kunt overzien, rechtuit kijkend over een meterslang lijkende motorkap.

 

Motorisch gezien mag, of nee, moet misschien wel een sportwagen bruut zijn. Maar een modieus type dient zich evenzeer beschaafd en gezeglijk te kunnen gedragen. Allebei die kanten vinden we in de BMW. Maar toch niet helemaal in perfectie: de welluidende zescilinder-symfonie moet namelijk eerst even op gang komen voordat het crescendo gaat. Met ’n lied over het grote vermogen (141 kW/192 pk) en de dikke spierballen (275 Nm). Daarmee sprint hij snel en loopt hij hard. De Z3 klinkt ook vervaarlijk; laag en steeds goed hoorbaar grommend. Gaan we in op beschaafd gedrag, dan staat de Z3 zonneklaar voorop in het segment. De kracht van de BMW laat zich goed doseren; de antislipregeling is alleen voor noodgevallen nodig. Je kunt hem gerust even uitzetten om met het vermogen te spelen. Waarbij het dan een onbetwistbaar voordeel is dat BMW principieel vasthoudt aan aandrijving achter.

 

Temperament?


Sportauto, racepaard - daar hoort een temperamentvol gedrag bij. Stevig en direct, hypergevoelig reagerend op het bevel van de ruiter. Hoewel een beetje comfort voor het dagelijks gebruik toch nooit weg is. Het gaat erom of de mix klopt. En dat doet hij. De goed aansprekende vering en schokdemping is niet oncomfortabel hard, met voldoende soepelheid. Ook in sturen en schakelen is hij niet super nerveus-direct, zonder iets te missen in het exacte gevoel wat de auto onder je doet. In deze sporter merk je zodoende dat hij in principe geen gemene reacties vertoont in zijn weggedrag. Hij laat zich heel precies en scherp sturen. Als het hard gaat klauwt de Z3 coupé zich in de bocht heel lang vast. Volstrekt voor de hand liggend gaat daarbij het eerst zijn staart aan de haal.

 

Hoewel de Z3 van nature zijn lange neus wat aan de buitenkant van de bocht wil houden, dat doet ’ie dus ook als je gas loslaat. Door gas bijgeven kun je zo’n beetje op afroep het ingebouwd onderstuur ombuigen naar neutraal of overstuurd karakter, zonder een punt tegen te komen waar onbeheersbaar plotseling de grip van de achterwielen ophoudt. Kijk, dát is nou sportwagen-rijden in optima forma. Van het rempedaal hoef je niets te vrezen. ABS-beveiliging, volop remvermogen, probleemloze dosering.
 

Het mooist is als je een dergelijke auto erbij kunt hebben, om alleen te gebruiken als je eens lekker wilt rijden. Dat hoeft niet in eenzaamheid, er kan één passagier mee. Je hoeft ook niet per se dezelfde dag terug te zijn, er is plek voor tweepersoons weekendbagage. Met de veiligheid boven alles is er in de rolhoes om het laadruim af te dekken ook een rolnet om te voorkomen dat de bagage om je oren vliegt als je tijdens de reis eens fors gaat boenderen. Wat betreft de uitrusting doet BMW niet kinderachtig. Airco, stoelverwarming, boordcomputer, in hoogte verstelbaar stuurwiel, zelfs leren bekleding krijg je in een Z3 coupé zomaar mee. Een antieke trekknop bedient de hoofdverlichting en achter het stuur verborgen zitten knopjes voor mistlicht, lichthoogteregeling en dashboard-dimmer.

 

Het is duidelijk dat de BMW een perfect rij-ijzer is, met een prettig weggedrag en natuurlijk die lekker dikke zespitter.

BMW Z3 roadster 2.0S test uit autoweek (1999)

 

Signalement

Merk: BMW     Model: Z3 roadster 2.0 S     Testjaar: 1999     Nieuwprijs: € 39.876

Hoewel de Z3 van BMW nog niet zo lang op de markt is, hebben de Duitsers toch gemeend hem te moeten aanpassen. Eens kijken of die zonaanbidder met zijn nieuwe, ’kleine’ zespitter aan begeerlijkheid heeft gewonnen. De Z3 was tot nu toe een model met een stoere, dikke neus en een vergeleken daarmee wat iele achterkant. BMW vond dat kennelijk ook, want de nieuwste editie van deze pretauto heeft een wat steviger achterste gekregen. Het klopt nu gewoon beter.

 

Aan de achterlichten kun je goed zien met welke Z3 we te maken hebben; ze lopen nu aan de onderkant iets verder naar binnen door, zoals tegenwoordig bij vrijwel elke BMW. Interessanter vinden we de komst van een zespitter als vervanging van de zestienkleps 1.9-versie. De tweeliter zespitter kennen we uit de 320i en toont goed onder de forse motorhuif. Hij is met zijn 150 pk en 190 Nm fractioneel sterker dan de oude vierpitter. Ondanks een 70 kg hoger gewicht is de Z3 2.0 toch nog iets pittiger dan de "oude" 1.9, al kwam ons proefkonijn merkwaardig genoeg niet in de buurt van de fabrieksopgave van 0 naar 100, en dat zijn we van BMW niet gewend. Rampzalig is dat niet, want de auto voelt vlot genoeg aan; deze tweeliter zorgt voor aanmerkelijk meer pret dan de 1.9. Om te beginnen trekt die kleine zespitter al vanaf 1800 toeren lekker door, maar dé attractie is toch wel zijn mooi volle uitlaatgeluid. Dat klinkt heel anders dan in een 320i; het beschaafde zescilindergeluid heeft in de Z3 meer body gekregen. Het is keuring, soms zelfs zwoel en van een veel sportiever kaliber dan in de 3-serie. Die zespitter maakt de Z3 een stuk aantrekkelijker.

 

Niet alleen die zescilinder is prettig, ook het onderstel weet te overtuigen. De Z3 2.0 S laat zich met zijn lekker directe en zeer nauwkeurige besturing met graagte over een bochtig parcours sleuren. Niet alleen zijn bestuurder geniet van het bochtenwerk, maar de Z3 bevalt het ook prima. Met de traction-control erop kun je gewoon lekker te keer gaan zonder je tot het uiterste te hoeven concentreren. De geoefende chauffeur zet dat ding af en bepaalt het bochtgedrag met de rechter voet. Hij zal dan merken dat de Z3 prima in de hand te houden is, maar best dwars de hoek om wil.

 

Toermachine

Het onderstel communiceert goed met de bestuurder middels een stevige vering en demping. Je voelt de oneffenheden in het wegdek best, maar je vullingen zullen niet uit je kiezen rammelen. De goede stijfheid van de koets beperkt het gekreun van de open Z3-koets op slecht wegdek. Remmen doet de Z3 voortreffelijk: de vertraging is zeer hoog en je kunt de installatie prima doseren. Zo zien we het graag. Dat de vijfbak goed schakelt, is geen echte verrassing, want de pook steekt er vrijwel direct in.

 

Met de kap op is de Z3 een knus mobieltje met een heel fatsoenlijk zicht rondom. Wel wordt de kap bij 120 km/h al knap rumoerig; de toevoeging van bekleding aan de binnenkant doet daar niets aan af, al staat het wel beter. De grendels om de kap met kunststof achterruit te openen vonden we zwaar gaan, maar eenmaal los kun je het stoffen dak zo achterover gooien zonder uit te stappen. Dat moet alleen als je de afdekhoes wilt aanbrengen, maar dat kun je beter achterwege laten want het is een vreselijk gepruts om hem goed te krijgen. Zonder afdekhoes heb je de Z3 in 15 tellen waterdicht; moet die hoes er ook nog af, dan duurt het twee keer zo lang.

 

Vanuit je lage zitpositie kijk je uit over een riante motorkap met zo"n lekker dikke bult. Het dashboard van de Z3 heeft aan aantrekkelijkheid gewonnen door de chroomrandjes rond het klokje/boordcomputer en de verwarmingsknoppen op de middenconsole. De stoelen zijn niet overbemeten, maar zitten goed. Wel een paar missertjes in het interieur: de binnenspiegel zit te laag en de zonneklep van de bestuurder heeft geen schuifje voor het make-upspiegeltje waardoor de "bewegende beelden" onder het rijden je aandacht afleiden. Ook zou de kachelventilator wat minder rumoerig mogen zijn. De tweeliter zescilinder maakt van de Z3 een veel aantrekkelijker auto dan de "oude" vierpitter, vooral door het mooie motorgeluid. De S-versie is met bijna 90 mille niet bepaald een weggevertje, maar aan de andere kant is deze wel veel completer uitgerust dan de acht mille goedkopere standaardversie. We sparen dus gewoon door.

BMW Z3 coupe Z3 M test uit autoweek (2000)

 

Signalement

Merk:BMW     Model: Z3 M Coupé     Testjaar: 2000     Nieuwprijs: € 68.748

"t Was eigenlijk een beetje gekscherend bedoeld: "laten we een Mmmmmmmm-test gaan maken". Zo gaat het hier wel vaker. En zo hadden we hier een BMW M coupé te logeren, een van de snelste BMW"s van dit moment. De M coupé is zowel nauw verwant aan de Z3 roadster als aan de vorige M3, zo heeft hij nog diens 321 pk sterke zes-in-lijn voorin. Maar op dat punt schijnt een verandering op til. Wat een mens nog meer kan wensen? Och... een dagje ongebreideld tekeergaan op het circuit van Assen wellicht?
Voor we van stapel lopen - liefst al te hard natuurlijk, gaan we zo doen - eerst nog even wat andere dingen over onze M coupé. Pk"s weet u inmiddels, 321 stuks - maar over "wat dat dan wel mag kosten" hebben we nog niets gezegd. De M coupé, die Z3-met-dak, kost zo"n f 151.500. Anderhalve ton... "t is natuurlijk een smak geld, maar we dagen u bij deze uit een auto te vinden die voor dat geld 321 popelende paarden biedt. 

 

Rothok
Nog even een rondje om "onze" M lopen voor we loos gaan. De M coupé is volstrekt over de top! Niets, maar dan ook niets mag bij de argeloze voorbijganger een andere indruk wekken dan: "Dat moet wel verschrikkelijk hard gaan". Van die neus met bizarre voorspoiler tot aan de kont met vier uitlaten en alles wat ertussen zit - de M Coupé is één groot overstatement. Dat leidt niet eens tot gemengde reacties: die zijn vrij algemeen uiterst negatief. "Dat is wel het lelijkste rothok dat ik ooit heb gezien," behoorde nog tot de positievere. Máárrr... alles verandert zodra de M Coupé zich in beweging zet. Dit is nou het schoolvoorbeeld van een auto die je moet zien als hij rijdt - dan verandert die wat onbeholpen opgekloptheid opeens in één kolkende massa doelgerichte effectiviteit. En heel eerlijk gezegd: in het tijdperk dat de mode schijnt te dicteren dat snelheid niet mag opvallen (zie niet alleen de M5, maar ook de VW Golf GTI en Peugeot 206 GTI), is zo"n M Coupé eigenlijk een verademing.

Ook van binnen draait het in de M coupé om effectiviteit - wie verwennerij wil, moet maar een M5 kopen. Het interieur is één groot eldorado aan chroom en felle kleuren - bijna op het kitscherige af. We zeggen met nadruk "bijna", want smoelen doet het. Door de verschillende kleuren blauw en de batterijen meters die in instrumentenpaneel en middenconsole te vinden is, weet je meteen: hier kunnen we serieus aan het werk. In de stoelen zit je minder klem dan in die van andere M"s, maar maakt u zich geen zorgen: voor dat klemzitten zorgt de rest van het interieur wel. Het is namelijk akelig krap in zo"n M Coupé. De hoofdruimte is maar net toereikend voor iemand van 1,85, en de binnenspiegel zit op een hopeloze manier in de weg - daar moet je continu onderdoor kijken. Verder mag je jezelf gelukkig prijzen dat het een sportwagen is en je dus vrij dicht op het stuur moet gaan zitten, want verder naar achteren kan hij toch niet. Je zou kunnen denken dat "dik 300 pk" en "comfort" twee tegengestelde grootheden zijn. En, oh wonder: niets is minder waar. Zoals te verwachten viel, is hij wel behoorlijk stug: heeft ook met z"n wat korte wielbasis te maken, natuurlijk. Hij is wat stuiteriger dan bijvoorbeeld een M3, maar: zonder dat je direct naar de fysiotherapeut moet.

Op Assen

Oh-oh, wat kun je een lol hebben met deze auto. Maar oei-oei, wat is "ie listig. Door de korte wielbasis en het lagere gewicht is de achterkant van de M Coupé stukken nerveuzer dan dat van de M3. Maar als je dat eenmaal onder controle hebt, is het één groot feest achter het stuur van deze M. Dwarsgaan in de overtreffende trap lijkt het motto van dit scheurijzer. Zowel de bocht in, de bocht door én de bocht uit kun je op overstuur nemen. Leve de achterwielaandrijving! Met name het inremmen van de bochten is spectaculair. De achterkant komt daarbij vrij abrupt omzetten. Op die manier kun je de auto al aan het begin van de bocht dwarszetten, zelfs bij meer dan 100 km/h. Tegensturen, beetje gas erop en je kunt het kleine duiveltje gecontroleerd door laten driften. Prachtig!  De M Coupé is leuk, leuk, leuk! Hij is de onbezorgde, de ongeremde, de lolbroek. Elke meter is een feest, maar z"n praktisch nut is door die twee zitplaatsen natuurlijk danig beperkt. En dan is er nog die kwestie van het uiterlijk; wij kunnen er mee leven, maar naar we begrepen hebben zijn we zo ongeveer de enigen.

BMW Z3 roadster 3.0i test uit autoweek (2001)

 

Signalement

Merk: BMW     Model: Z3 Roadster 3.0i     Testjaar: 2001     Nieuwprijs: € 48.900

 

Waarschijnlijk aangemoedigd door de glorietocht van de Mazda MX-5 moet BMW ooit gedacht hebben: "Leuk klein roadstertje, tikkie retro, niet al te idioot duur: dat kunnen wij ook!" Een tijdje later was "ie er: de Z3.

We hebben niet het gevoel dat de Z3 altijd even serieus is genomen. Deels was dat terecht (nou ja: begrijpelijk) want de instap-versies liepen niet over van het vermogen en reden al evenmin erg sportief - haalden het in ieder geval bij lange na niet bij de MX-5. Dat "zachte" innerlijk én uiterlijk leverde de Z3 al snel de naam van dames(kappers)-auto op. En dat was nou weer niet helemaal terecht, want met de feestelijker gemotoriseerde Z3 2.8 en zeker met de M Roadster was het eh... genoeglijk gummen. Goed, die 2.8-motor heeft nu een schop gekregen ten faveure van de drieliter zes-in-lijn. Die moet van de Z3 toch een soort super-roadster maken, toch?
 

De handbak van onze Z3 3.0 kon ons niet echt bekoren. Die koppeling, vooruit, daar wen je wel aan, maar de pook lijkt wel van gummi gemaakt, zo elastiek beweegt hij zich door de versnellingen. Het werkt verder allemaal goed en je zult je niet gauw vergissen, maar toch: we kennen ze beter, óók van BMW. De drieliter motor, die nieuw is voor de Z maar verder in elk ander BMW-model te vinden is, is ons ook in dit roadster-tje weer meer dan uitstekend bevallen. Hij presteert gretig, heeft - zoals het een Beierse motor betaamt - een duidelijk voorliefde voor hoge toeren, maar moppert niet als er eens wat "van onderuit" gevraagd wordt. En dan dat geluid: dit is een van de lekkerst klinkende zescilinders op deze aardkloot. Zeker in deze auto natuurlijk: kap open, even terugschakelen voor je de tunnel induikt en dan vol op het gas - mooier wordt "t niet. Van grommen tot gillen en alles wat er tussen zit: de Z3 3.0 heeft "t. Vrrroááárrr!

 

Three"s a crowd

Aangenaam is dat de Z3 met de kap op verrassend stil in de omgang is. Op constante snelwegsnelheden is er voor een auto als deze wat betreft herrie eigenlijk niets aan de hand. Dat de Z3 zich qua praktische bruikbaarheid niet aan een "normale" personenauto kan meten (trap nóg eens een open deur in...), wil niet zeggen dat je in de dagelijkse praktijk niets aan hem hebt. De kofferbak kan best een redelijk aantal koffers aan, er zijn portiervakken, er is een afsluitbaar dashboardkastje, en voor de rest moet er niet gezeurd worden: three"s a crowd. Die mentaliteit is ook in hoge mate terug te vinden in het interieurontwerp.

 

Frivoliteit, daar zorg je zelf maar voor met je rijgedrag, BMW zorgt ervoor dat je daarbij zo min mogelijk gestoord wordt door non-functionele frutsels. Knoppen en knopjes zitten waar je ze zou verwachten, en wie van meters niets méér verwacht dan dat je ze in één keer precies kunt aflezen, zit geramd. Zo is het strak & zakelijk zonder saai te zijn, en dat laatste mag gerust een prestatie heten. Wat bewondering af blijft dwingen is de haast griezelige perfectie van de afwerking: materialen zijn top, de verwerking ervan nog topper. Goed, je moet ervan houden, dat vele "mat chroom" in de Z3, maar op de degelijkheid waarmee alles in elkaar is gezet, is hoegenaamd niets aan te merken.

 

De Z3 is lang niet zo hard geveerd als je op grond van "231 pk in een open tweezitter" zou denken. Uiteraard haalt de standaard aanwezige tractie/stabiliteitscontrole kundig de scherpe randjes van al te veel enthousiasme af. Wie het aan/uitknopje van dat systeem afhaalt kan z"n Z3, als hij door het eerst aanwezige onderstuur heen duwt, magistraal dwars door de bocht jakkeren. Want bij een auto als de Z3 reken je juist op wat spektakel bij het weggedrag, en waar de wat mindere goden in het Z3-gamma op dat gebied hier en daar steken lieten vallen, pakt de 3.0 ze met het grootste gemak weer op. Wat met de 1.9 niet kan, sportief tekeergaan, is met de 3.0 kinderspel. Het onderstel is als gezegd behoorlijk comfortabel, maar zeker niet te week voor een potje stofzuigen.

 

De enige kanttekening die we willen plaatsen is het niet al te overdadig aanwezig zijn van gevoel in de besturing. Hij werkt lekker direct, veel stuuromwentelingen heb je niet nodig, maar iets meer informatie over de tomeloze ontberingen van de voorwielen was prettig geweest. Voor we het vergeten: zitten doe je als een vorst. Voor het echt ideale hadden we in de Z3 graag het stuur nog wat hoger kunnen zetten, maar och, "t ging ook zoals het ging.  Vanaf het prille begin was eigenlijk al duidelijk dat we in deze test een "winnaar" te logeren hadden.

 

En na afloop kunnen we al met al maar tot één conclusie komen: in zijn klasse is de Z3 3.0 behoorlijk soeverein.

Artikel uit autoweek over Rogier Grunewald

 

 

Artikel uit autoblad Yountimer December 2012

 

 

 

 Download dit artikel uit Youngtimer als PDF : Download link

Directe links naar alle pagina's op deze website :

   Home | Ad en Ellie | Pascalle | Susan | Divayla | Naomi | Honden | Stamboom | Foto's Kusters | Foto's Soethout |

 Kusters en Reeshof | Bels lijntje | Oorlogs verhaal | De Reehof Tilburg | Films Tilburg | Foto's Tilburg | Jurgens textiel Tilburg |

Mijn Wildstar | Technische gegevens Wildstar | Fotoboek motortocht De historie van Yamaha Modificatie wildstar

Schaalmodel Wildstar | Workshop TYRE| Jan Boersma | GPS routes download | GPS routes links |

| Gps routes maken mapsource | GPS routes op Tom tom of Garmin zetten | Mijn auto's | Mijn motoren |

BMW Z3 mijn Z3.| BMW Z3 techn geg.| BMW Z3 historie | BMW Z3 handige links | BMW Z3 handleidingen | BMW Z3 TIS docs|

BMW Z3 films | BMW Z3 foto's | BMW Z3 weetjes.| BMW Z3 artikelen |

BMW Z4 mijn Z4.| BMW Z4 techn geg.| BMW Z4 historie | BMW Z4 handige links | BMW Z4 handleidingen | BMW Z4 TIS docs|

BMW Z4 films | BMW Z4 foto's | BMW Z4 weetjes.| BMW Z4 artikelen |

Motor - Yamaha links | Leuke motor links | Gebruikte software | Update geschiedenis | Sitemap |