GPS routes maken met Mapsource van Garmin.

 

Inhoudsopgave van deze pagina :

 

Wat is Mapsource:

Een route maken met Mapsource:

Voorkeurs instellingen bij het maken van routes:

Hoeveel via punten maak je in een route:

Maximale lengte van een route:

Routes downloaden, kopiëren, herberekenen, gelijk maken aan het orgineel:

Een bestaande route aanpassen:

In een bestaande route een viapunt eruit halen:

Twee Mapsource routes koppelen:

Van twee of meer bestaande routes (verschillende files) een route maken:

Een bestaande route in tweeën knippen:

Een bestaande route verlengen:

Van een track een route maken:

Handige links:

Bronvermelding:

 

 

Wat is Mapsource:

Mapsource is het routeprogramma van Garmin dat je standaard ontvangt bij een Garmin GPS systeem. Mapsource maakt het mogelijk om jouw ideale route vooraf te bepalen. Enorm handig en leuk wanneer je de auto of motor gebruikt voor een mooie toertocht.

 

Met Mapsource maak je vooraf de gewenste route op de computer, waarbij je talloze tussenpunten, ”waypoints”, kunt aangeven. Hierdoor kun je zeer nauwkeurig de route uitstippelen die je wilt gaan rijden. Aangezien je vaak niet gebruik wilt maken van alleen een begin –en eindpunt tijdens je auto of motorrit is Mapsource het ideale programma om te gebruiken om een route te maken voor je GPS systeem. Daarnaast kun je ook eenvoudig via Mapsource de gereden route opslaan op je computer en delen met anderen.
Mapsource is in de basis zeer gebruiksvriendelijk en eenvoudig te gebruiken. Iedereen die over enige basiskennis van computers beschikt kan direct aan de slag gaan. Het programma werkt zeer eenvoudig, doordat je stapsgewijs jouw ideale route creëert. Echter de mogelijkheden met Mapsource zijn oneindig door de vele opties, dus wil je alles over het programma wilt leren of lezen kun je de bronnen onderaan het artikel raadplegen voor meer informatie.

 

Een zeer beknopte samenvatting over de wijze waarop het programma Mapsource werkt lees je hieronder.

 

Een route maken met Mapsource:

Het begint allemaal bij het bepalen van het begin –en eindpunt. Dit kan op diverse detailniveaus, bijvoorbeeld door de adressen aan te geven of op te zoeken. Vervolgens maak je hier een ‘’waypoint’’ van, wat staat voor een digitaal tussenpunt. Ook kun je een specifiek symbool aan toevoegen waardoor de waypoints duidelijker worden aangegeven, bijvoorbeeld het vlaggetje als eindpunt. Vervolgens kies je hoe de route tussen de 2 punten moet verlopen. Hierbij kun je van talloze functies gebruikmaken die de route specifieker of juist eenvoudiger maken. Ook hier kun je weer diverse waypoints toevoegen en allerlei symbolen gebruiken. De kaarten worden direct gekoppeld aan de route zodat je zeer nauwkeurig de route kan bepalen.

 

Als basis voor elke goede GPS route is het noodzakelijk dat je goed weet welke de instellingen zijn waarmee je de route maakt.

 

We zullen de basis hierna uitleggen aan de hand van een simpel voorbeeld.

Stap 1:

 

Open Mapsource door de icoon aan te klikken.

 

Als je meerdere GPS’en of over meerdere kaartversies beschikt is het noodzakelijk eerst uit te maken in welke kaartversie je de route gaat maken.

 

De Streetpilot III, 2610 en 2650 maken gebruik van City Navigator, de GPS V en de GPSMAP 196 hebben City Select als basis, de eMap gebruikt dan weer Metro Guide.

 

Als je slechts over één GPS of over één kaartversie beschikt kan je deze stap overslaan.

 

Ik ga de route nu maken in City Select v5. Dit kan bij u anders zijn. Zie de afbeelding hiernaast.

 

Stap 2:

 

Klik op de Zoom Tool (vergrootglas) en selecteer met deze Tool (linkermuisknop ingedrukt houden) de regio waar u de route wenst te starten.

 

Verder inzoomen of uitzoomen kan je door de linker of de rechter muistoets te klikken (Bv 1:1000 m)

 

Stap 3:

 

Klik nu op de Hand Tool (handje) en verschuif de kaart zo dat het midden van de Crosshair (die kan je activeren in het menu File en dan Show Crosshair aan vinken) de plaats waar je wil starten aanduid.

 

Stap 4:

 

Gebruik nu de schaalbalk om in te zoomen naar een aannemelijke schaal waarop je duidelijk de straten kan zien, zelf gebruik ik schaal 200 m.

Deze schaal hebben we nodig om er voor te zorgen dat ons beginpunt, waarvoor we een waypoint maken, mooi op de weg ligt.

Stap 5:

 

Om het waypoint aan te maken gebruik je de Waypoint Tool (groen vlagje).

Deze knop aanklikken en verplaats de muiscursor naar de gewenste plaats.

 

Stap 6:

 

Als je de juiste startplaats hebt bepaald klik je met de rechtermuisknop op de plaats waar je wil starten en waar je aldus het waypoint wenst te plaatsen.

Na de klik opent automatisch een venster “Waypoint Properties”.

In dit venster kan je de naam van het waypoint aanpassen naar bijvoorbeeld “start”.

Klik dan op OK.

 

Stap 7:

 

Om een route te maken gebruiken we de Route Tool (paarse lijntjes met drie zwarte puntjes).

Met de muis ga je op dit icoontje staan en klik met de linkermuisknop.

Nu beweeg je de muis naar het daarnet gemaakte Waypoint en je klik (opnieuw met de linkermuisknop) op de Waypoint.

 

Stap 8:

 

Als je nu met de muis beweegt zie je een zwarte lijn tussen je Waypoint en de muiscursor. Het komt er nu op aan om de juiste weg te kiezen waar je heen wilt.

 

Als je die gevonden hebt klik met de linkermuisknop op de plaats waar je langs wil. Mapsource heeft nu naast het reeds bestaande Waypoint een Routepoint gemaakt.

 

Een Routepoint is net als een Waypoint een zwart bolletje maar een Routepoint staat nooit vermeld in de linkerkolom bij de lijst van de Waypoints.

 

Als je Routepoint plots een nummer krijgt toegekend, dan mag je er vrijwel zeker van zijn dat je niet mooi op de weg klikte en je route dus zal afwijken.

 

Een van de meest voorkomende oorzaken hiervan is een te grote schaal willen gebruiken. Bij het maken van een route breng je de schaal op maximum 700m.

 

Stap 9:

 

Als je tot hiertoe juist was zal je stukje route er uitzien als op de foto hier naast.

 

Op dezelfde manier, met de Route Tool, klikken we verder op de wegen waar we langs willen.

 

Mapsource maakt bij elke klik een Routepoint aan en gaat automatisch de route tussen de punten aanmaken.

 

 

Stap 10:

 

Nu we al een beetje een beeld hebben van onze route gaan we die voor een stukje aanpassen en de route verplaatsen naar een andere weg.

 

Hier voor gebruiken we de Selection Tool (pijltje).

 

Stap 11:

 

We gaan nu op de route staan met de Selection Tool, neem wel de plaats waar de route wil verplaatsen en klik met de linkermuisknop op de route.

 

De route is nu in geel aangeduid en je zit de naam van de route staan (vb Start to Frate1)

 

Stap 12:

 

Als je nu nog eens klikt komt er een nieuw zwartpuntje dat je nu over het scherm kan bewegen, aan beide kanten van dit puntje zie je twee zwarte lijnen die tonen je een vogelvlucht verbinding tussen de twee dichtste Route- of Waypoints en je muiscursor.

 

Stap 13:

 

We verplaatsen nu het stukje route naar de straat waar we langs willen en klikken met de linkermuisknop op de weg.
Stap 14:

 

We hebben nu onze route in het midden een stukje veranderd maar we hebben nu wel een ander probleem. Als je naar de afbeelding hieronder kijkt zie je in de rode cirkel, dat ons volgende Routepoint links op de weg ligt terwijl wel eigenlijk rechtsaf willen.

 

Als we dit niet aanpassen zal de GPS ons eerst linksaf sturen en dan onmiddellijk vragen om te keren en de juiste weg te vervolgen.

 

Stap 15:

 

We gaan opnieuw gebruik maken van de Selection Tool en klikken op het foute punt.

 

Let wel de route moet hiervoor een gele kleur hebben en niet paars.

 

Opnieuw zien we de zwarte vogelvlucht lijnen naar de dichtste Routepoints.

 

 

Stap 16:

 

Nu gaan we met de muis een beetje naar beneden tot op de in geel aangeduide route, net onder het kruispunt.

 

Opnieuw klikken we met de linkermuisknop op de gewenste plaats.

 

Stap 17:

 

We zien nu dat onze route weer vlot verder loopt zonder nutteloos linksaf te draaien.

 

Stap 18:

 

Om nu verder te kunnen gaan met het maken van onze route maken we GEEN gebruik meer van de Route Tool maar gaan we verder met de Select Tool.

 

We klikken met het pijltje op het laatste of het verste punt in onze route en kunnen verder een nieuwe weg selecteren zolas beschreven in stap 9.

 

Nog enkele tips:

 

Als je tijdens het verder maken van de route aan een eindpunt van de route bent kan je op Esc. drukken. De route lijnen verdwijnen dan. Verder gaan met die route kan door Stap 18 te volgen.

Wil je een route maken ga weer naar de Route Tool en je start automatisch een nieuwe route.

 

Tijdens het maken van een route kan je makkelijk veranderen van tool, zo wissel je tussen de Hand Tool om de kaart te verschuiven en ga je terug naar de Route Tool of de Select Tool om verder aan de route te bouwen.

 

Om het voor mensen met oudere GPS toestellen ook mogelijk te maken om jouw routes te rijden zonder al te veel aanpassingen, gebruik je best maximum 50 Route- en Waypoints per route. Dit aantal kan je nakijken in de linkerkolom onder het tabblad “Routes” als je dan onderaan de balk even verschuift naar rechts zie je op het einde het aantal gebruikte punten staan. LET OP Mapsource noemt deze kolom Waypoints maar niet alle punten zijn echte Waypoints ook de Routepoints zijn in deze kolom bijgeteld.

 

Vergeet ook niet voor je een route gaat rijden even na te gaan of je wel de juiste kaarten in je GPS hebt zitten. Kaarten kan je selecteren met de Map Tool (geel vijfhoekje). De kaarten stuur je naar je GPS via een USB kabel die je GPS met de computer verbind.

Voorkeurs instellingen bij het maken van routes:

 

start Mapsource

 • ga naar het tabblad 'Bewerken', dan naar 'Voorkeuren', dan naar 'Routebepaling'
 • zet 'routestijl' op 'automatische' routebepaling gebruiken
 • vink aan in 'probeer te vermijden': onverharde weg, u-bochten (pas op: op alpenpassen worden serpentines soms als u-bochten gezien), carpoolstroken, seizoensafhankelijke wegafsluitingen (pas op: in de alpen probeert hij dan passen te vermijden)
 • zet 'berekeningsstijl' op 'snellere tijd'
 • zet 'wegselectie' op 3e streepje van links
 • zet 'rijsnelheden' op (van boven naar beneden) 75, 85, 70, 75, 30

Een instelling als hierboven wordt veel gebruikt bij motorroutes.

 

Hou er wel rekening mee dat je dan veel kleine weggetjes tegenkomt. Vervelend hè?

Druk vervolgens op ‘OK’.

 

Hoeveel "via punten" maak je in een route:

 

 • is de route alleen voor jezelf? dan zo weinig mogelijk viapunten maken.
 • is de route (ook) voor anderen dan duidelijk (veel) meer viapunten maken, zoveel dat de route bij herberekenen niet ergens anders neergelegd kan worden. Maar houdt een maximum aan van 100 (nog veiliger: 75), meer kunnen sommige oudere navi's niet aan.

Maximale lengte van een route:

Maximale lengte van een route.

 • Maak een route niet langer dan 350 km, dan is deze te bruiken in bijna alle Garmin navi's.

Routes downloaden, kopiëren, herberekenen, gelijk maken aan het orgineel:

 

Als je een reeds bestaande route elders vandaan haalt/krijgt dan is de kans groot dat die route op een andere kaartversie is gemaakt dan jouw kaartversie. Jouw navi kan dan niks beginnen met die route. Je zult die route dus eerst moeten herberekenen (= aanpassen aan jouw kaartversie).

 • sla de ontvangen file op in een map op je pc
 • maak van die file een kopie en ga met die kopie het onderstaande doen
 • open de file in Mapsource
 • klik op de 'routes' tab
 • klik met de rechter muisknop op de route en kies 'geselecteerde route op kaart weergeven'
 • klik met de rechter muisknop op de route en kies 'route eigenschappen'
 • zet (evt) het vinkje uit bij 'automatisch een naam toewijzen'
 • geef de route een nieuwe naam (bv. 'blabla'), die nieuwe naam kun je later altijd nog aanpassen, kies daarna 'OK'
 • klik met de rechter muisknop op de route en kies 'plakken'
 • als je alles goed hebt gedaan zie je nu de originele route én de gekopieerde route genaam 'bla bla'
 • klik met de rechter muisknop op de route genaamd 'blabla', kies 'Route Eigenschappen' en geeft de route een andere kleur, kies 'OK'
 • klik met de rechter muisknop op de route genaamd 'blabla' en kies 'Route opnieuw berekenen'
 • zet nu het beginpunt gedetailleerd in beeld (kaartschaal niet meer dan 200m, liefst 100m) en loop de hele 'blabla' route na op verschillen met de originele route
 • pas de gevonden verschillen aan, de gewijzigde route wordt meteen herberekend
 • veiligheidshalve: sla dit nieuwe Mapsource bestand even op ('Bestand', 'Opslaan')
 • laadt de herberekende route in je navi
 • kijk op je navi of die route inderdaad gekopieerd is en start 'm even om te controleren of je navi er mee overweg kan

Een bestaande route aanpassen:

 

 • start Mapsource
 • ga naar het tabblad 'Routes' en selecteer de route (ga er met de muis op staan en klik 1x)
 • zoom in in het stuk route wat je wilt veranderen (of mbv de 'zoomknop' en slepen met de muis, of mbv de 'handknop' en het schuiven van de kaart samen met inzoomen en uitzoomen)
 • klik 1x op de 'selectieknop'
 • klik dan 1x (en laat muisknop los) op het deel van de route welke je wilt verplaatsen; er verschijnen nu zwarte lijnen van en naar begin- en eindpunt
 • dit selectiepunt kun je nu verplaatsen: klik 1x op de weg waar je de route overheen wilt laten gaan: bingo de route is verplaatst
 • Aanvulling:
  • alle aangeklikte punten worden onbenoemde 'viapunten' in de route
  • elke laatste actie kan ongedaan worden gemaakt met 'alt-backspace'

In een bestaande route een "viapunt" eruit halen:

 

 • start Mapsource en open de route die je wilt aanpassen
 • selecteer de 'handknop' of de 'selectieknop'
 • ga met de muis op het viapunt staan wat je eruit wilt hebben om te kijken wat de naam is van dat viapunt (een viapunt verschijnt daar met een zwarte vlag)
 • ga naar de tabbladen links (kaarte, waypoints, routes, tracks) en klik 2x op de naam van de route, 'route-eigenschappen' opent zich dan
 • ga naar het linker tabblad 'Via-punten' en zoek het viapunt op wat eruit moet
 • klik dat viapunt 1x met de muis aan, dan de 'del' op je toetsenbord
 • verlaat 'Route-eigenschappen' met de 'Ok' knop en de route wordt opnieuw berekend zonder dat viapunt

Twee Mapsource routes koppelen:

 

 • start Mapsource
 • klik 1x op de selectieknop
 • klik 2x op route 2, dan opent zich het scherm 'route-eigenschappen' en zorg dat het tabblad 'via-punten' actief is
 • selecteer en kopieer alle via-punten (ctrl-a, ctrl-c)
 • binnen dit tabblad: klik op annuleren
 • klik 2x op route 1, dan opent zich het scherm 'route-eigenschappen' en zorg dat het tabblad 'via-punten' actief is
 • plak de via-punten van route 2 er aan vast: ctrl-v. Bingo
 • misschien moet je van route 2 nog het beginpunt weghalen, want dubbele via-punten mag niet

Van twee of meer bestaande routes (verschillende files) een route maken:

 

 • start Mapsource en open de route die je wilt verhuizen
 • selecteer die route in het linker tab-menu, dan ctrl-c (sla op / sleur)
 • sluit Mapsource af en start Mapsource opnieuw (of open een 2e Mapsource) en open de route waar die net gekopieerde naar toe moet
 • dan ctrl-v (kopieer / pleur), bingo

Een bestaande route in tweeën knippen:

 

 • op de tab-kaart van de route, dubbelklikken op de route, dan zie je vervolgens alle via-punten
 • op het viapunt waar je de route wilt doorknippen: -shift- -pagedown- (alles wordt blauw wat geknipt moet worden), dan kopieren (ctrl-c), kies -bewerken- -nieuwe route-, dan plakken (ctrl-v)
 • terug naar de originele route: op het viapunt (of eentje terug) waar je de route wilt doorknippen: -shift- -pagedown- (alles wordt blauw wat geknipt moet worden), dan delete

Een bestaande route verlengen:

 

 • start Mapsource en open de route die je wilt verlengen
 • bepaal exact het begin- eindpunt van waaraf je wilt verlengen (maximale vergroting)
 • klik op de selectieknop
 • klik op de naam van de route in het linker venster
 • klik exact op het begin- of eindpunt en nu zie je hetzelfde als bij het maken van een nieuwe route: een lijn aan je cursor, alleen bij het uiteinde staat nu een "+"
 • nu kun je de route verlengen op dezelfde manier als het maken van een nieuwe route

Van een track een route maken:

Wanneer je GPS toestel over een track functie beschikt, dan kun je tijdens het rijden je route opnemen. Deze digitale opname van een werkelijk gereden route noemt men een track.

 

 • download de tracks van je GPS in Mapsource en save 'm als gdb.
 • download in installeer WinGDB.
 • start WinGDB:
  • selecteer input file (ja juist: de gdb die je net hebt gesaved).
  • selecteer als output: Mapsource.
  • selecteer bij 'Processing Options' de 'Track Conversion' en vink daar 'Convert tracks to routes with visible via points' aan.
  • nu wordt de 'filter' optie zichtbaar. Speel met dat aantal overgebleven via points, zodat je een redelijk aantal overhoud (dat ervaar je straks in Mapsource).
  • Convert.
 • in Mapsource heb je nu een route, maar die loopt nog domweg van viapunt naar viapunt en nog niet over de wegen
 • bereken de route opnieuw, maar houd rekening met de instellingen in Mapsource: 'Bewerken', 'Voorkeuren', 'Routebepaling'
 • pas de route eventueel aan (zie hierboven bij 'een bestaande route aanpassen')

Handige links:

Downloadlink voor nederlandse handleiding Mapsource
forum.gps.nl
Uitgebreide handleiding voor routes maken

Bronvermelding:

 Getoonde handleiding komt van de volgende website:  http://www.motortouring.com/gpsroute.asp

http://www.gerritspeek.nl/motor/navigatie/navigatie.html#03

 

Directe links naar alle pagina's op deze website :

   Home | Ad en Ellie | Pascalle | Susan | Divayla | Naomi | Honden | Stamboom | Foto's Kusters | Foto's Soethout |

 Kusters en Reeshof | Bels lijntje | Oorlogs verhaal | De Reehof Tilburg | Films Tilburg | Foto's Tilburg | Jurgens textiel Tilburg |

Mijn Wildstar | Technische gegevens Wildstar | Fotoboek motortocht De historie van Yamaha Modificatie wildstar

Schaalmodel Wildstar | Workshop TYRE| Jan Boersma | GPS routes download | GPS routes links |

| Gps routes maken mapsource | GPS routes op Tom tom of Garmin zetten | Mijn auto's | Mijn motoren |

BMW Z3 mijn Z3.| BMW Z3 techn geg.| BMW Z3 historie | BMW Z3 handige links | BMW Z3 handleidingen | BMW Z3 TIS docs|

BMW Z3 films | BMW Z3 foto's | BMW Z3 weetjes.| BMW Z3 artikelen |

BMW Z4 mijn Z4.| BMW Z4 techn geg.| BMW Z4 historie | BMW Z4 handige links | BMW Z4 handleidingen | BMW Z4 TIS docs|

BMW Z4 films | BMW Z4 foto's | BMW Z4 weetjes.| BMW Z4 artikelen |

Motor - Yamaha links | Leuke motor links | Gebruikte software | Update geschiedenis | Sitemap |