BMW Z3 weetjes

 

Inhoudsopgave van deze pagina :

 

BMW Z3 weetjes beschikbaar in de volgende categorieën:

 

Bekende Z3 problemen, zaken waar je op moet letten

BMW Z3 in de winterstalling waar moet je aan denken

BMW Z3 afstandbediende sleutel zelf inleren.

BMW Z3 service interval resetten.

BMW Z3 ruiterwisser interval programmeren.

BMW Z3 olie verversen.

 

 

Bekende Z3 problemen, zaken waar je op moet letten

 

Je hebt besloten om maar eens naar een BMW Z3 te gaan zoeken, komt de vraag waar moet ik allemaal op letten en wat zijn veel voorkomende problemen. Vele zijn je al voorgegaan maar als je gaat zoeken kun je relatief weinig vinden wat je direct op weg helpt. Vaak gaan mensen dan toch maar met beperkte voorkennis zoeken, worden op slag verliefd op een auto, en komen de gebreken later naar voren als ze de auto in hun bezit hebben. Dit vaak omdat ze niet goed voorbereid zijn en ze tijdens hun zoektocht niet wisten waar specifiek naar te kijken.

 

In het algemeen is een BMW een weinig onderhoudsgevoelige auto, zeker als het onderhoud volgens het boekje is uitgevoerd, de bekende inspectie 1 en 2. Er zijn ook bekende problemen bij een BMW Z3 die ik hierna zal beschrijven. Er moet uiteraard vermeld worden dat al deze problemen niet bij alle Z3-tjes voorkomen en het moet je zeker niet afschrikken om voor een Z3 te gaan maar moet een overzicht geven van wat er mogelijk mis zou kunnen zijn zodat je er naar op zijn minst aandacht aan kunt schenken.

 

1-Keuze maken van wat je mooi en belangrijk vind:

 

Zoek je een Roadster, een Coupe (QP) of eventueel een "M"-versie voor diegene die veel geld willen spenderen.

 

Small of Widebody.

 

 

Oriënteer je goed op wel of geen facelift. Er zijn voor en tegenstanders van de faceliftmodellen maar die keuze moet je voor jezelf maken.

2-Keuze maken wat voor motor:

 

Motorkeuze 1.8 (4 cil) -1.9 (4 cil, 2 versies) – of 6 cil 2.0 - 2.2 - 2.8 - 3.0.

 

In aanschaf is de 1.8 of 1.9 een stuk goedkoper waardoor je vaak een auto koopt met minder km en meer opties voor minder geld. Een 1.9 is best top en komt in het dagelijkse verkeer zeker niet te kort en op een leuke bochtige weg raakt ook een 2.8 deze zeker niet kwijt. Het geluid van de 6-cilinders is echter geweldig. De meesten zullen een 6 cilinder adviseren, het gaat niet om de sprintjes of het racen maar het rijdt gewoon een stuk soepeler. Juist bij rustig rijden met lage toeren merk je het verschil. Als je dan voor een 6 cilinder gaat ga voor de 2.8 (of meer uiteraard). Het verschil in verbruik met de 2.0 en de 2.2 is te verwaarlozen.
 


3-Welke opties

 

Ten eerste wil je een complete auto met alles erop zoals je hem zou willen of wil je juist aan de auto gaan sleutelen en hem helemaal naar je zin ombouwen.

Probeer altijd te gaan voor airco, stoelverwarming en rolbeugels, omdat dit later toch vaak een gemis is en  waar je bij aankoop niet altijd bij stil staat. Deze zaken zijn na aankoop moeilijk toe te voegen is. Oh ja, en een must is lederen bekleding.
Zit er een klasse 3 alarm in (vaak vereist voor verzekering) en met name bij Duitse importauto’s is dit niet standaard ingebouwd.

 

Wil je in de winter doorrijden dan is een hardtop zeker aan te raden en zit er geen hardtop bij en je wilt die later wel aanschaffen controleer dan of er wel een hardtop voorbereiding in de auto zit. Hardtops worden namelijk veel aangeboden maar vaak zit er geen voorbereidingsset bij en deze zijn gebruikt moeilijk te vinden en nieuw erg duur.

 

 

4-Algemeen:

 

  • Is de onderhoudhistorie van de auto bekend en gedocumenteerd.
  • Is er niet te veel steenslag op voorbumper & motorkap want de lak is vaak beschadigd door opspattende steentjes.
  • Is voorruit niet beschadigd. (De voorruit is van een zacht soort glas en er springen gemakkelijk stukjes af.)
  • Is de auto droog van binnen en ruikt het interieur niet muf (kan lekkage/vocht aanduiden)
  • Zijn de spiegelvoetjes niet gecorrodeerd en zijn de spiegels in te klappen.
  • Werkt de afstandbediening van de auto en ontgrendelen alle deuren, achterklep en kofferruimte.
  • Zijn de stoelwangen erg versleten door het in- en uitstappen (lage km stand en erg versleten stoelwangen geeft reden tot nadenken).
  • Werken alle individuele speakers in de auto, ook de tweeters in de deuren.
  • Gaan de portierramen soepel en zonder bijgeluiden open en dicht.
  • Werkt de elektrische verstelling van de stoelen
  • Gaan alle lampjes op het dashboard branden als je het contact aanzet.
  • Gaan alle lampjes uit nadat de motor is gestart.
  • Schakelt de auto soepel in de eerste versnelling.
  • De M43 (1.8) motor heeft vaak last van olielekkage langs de voorkant bij de kop.
  • Zijn de banden in orde en met name de achterbanden want die slijten harder als gevolg van de camberstand en omdat dit de aangedreven wielen zijn.
  • De achteras bij bepaalde typen (met hoog vermogen) wil nog wel eens loskomen van de aanhechting (puntlassen) onder in de kofferbak.

 

Ramen

De elektrische ramen kunnen wel eens moeilijk opengaan, schakelaar/motor kapot of raammechanisme droog. Is te verhelpen door het mechanisme te oliën. Vaak zie je  wanneer de ramen gesloten (omhoog) zijn en de kap gesloten is toch nog een heel klein kiertje, maar ook dit probleem is makkelijk te verhelpen door het raam/rubber te verstellen.

 

Alarm, afstandbediening

Spontaan afgaan, motorkapschakelaar, interieurschakelaar, kofferbak schakelaar, stelmotors van deur kapot

 

Spiegels

De spiegelvoetjes willen nog wel eens corroderen, maar dat zie je vaak al van verre. De corrosie rond de spiegelvoetjes is een klein probleempje omdat ze niet los te bestellen zijn, je moet de hele spiegel vervangen. De spiegels gaan ook vaak van binnen corroderen. Daar zie je niks van, maar het gevolg is dat ze dan niet meer kunnen draaien. Als je ze dan toch wilt draaien, breken ze af. Ze breken ook wel eens spontaan af, eventueel met een beetje hulp van buitenaf. Nieuwe zijn tamelijk duur, 2e hands bijna niet te krijgen. Als je de spiegels wel kunt draaien, zijn ze gewoon in orde.

 

Vocht

Als de auto een vochtlucht heeft is dit het resultaat van vocht in het interieur. Onder de vloerbedekking is het dan vaak ook vochtig en loopt dan ergens water in de auto. Dit kan zijn via kofferbak, portieren, passagiersruimte, A-stijl, kap of zelfs vanuit de motorkap. Als de waterafvoeren (A-stijl en kap) ergens verstopt zit kan het water ook hierdoor naar binnen lopen.

Ook vocht aan de binnenkant van de mistlampen komt regelmatig voor.

 

Stoelen

Het komt voor dat de bestuurder of bijrijderstoel bij stevig remmen niet goed verankerd zit en een klein stukje (1 cm of zo) naar voren komt. Op zich wel mee te leven, maar relatief makkelijk op te lossen. Verder staan de (electrich bediende) stoelen in de hoogste of laagste stand geblokkeerd. Dit is vaak mechanisch en makkelijk op te lossen.

 

Radio

Inbouwen van niet BMW radio geeft soms speaker problemen. BMW heeft standaard geen ISO aansluiting en er moet altijd met een verloopkabel gewerkt worden als je een niet BMW radio in wil bouwen. Zit er een originele BMW radio ingebouwd is het belangrijk om de “Secrurity code” van de radio er bij te hebben. Als de radio zonder spanning komt te staan dan heb je de code nodig om de radio weer aan de praat te krijgen.
 

Verwarming

De verwarming van de Z3 is niet geweldig te doseren, een beetje een aan/uit knop dus. Niet echt een probleem, maar wel een minpuntje. Soms werkt de verwarming niet goed ( ventilator werkt , en blaast iets verwarmde lucht ) vaak zit de oorzaak in het regel ventiel of kachelweerstand.

 

Benzine meter

Foute of geen aanwijzing, keramisch plaatje van de tankvlotter kapot, gehele vlotter moet vervangen worden

 

Spoorzoeken

De BMW Z3 zijn van zichzelf spoorgevoelig, hetgeen nog sterker naar voren komt door versleten draagarm rubbers (ophanging van de voorwielen) , of als er een verkeerde maat banden gemonteerd is.

 

Airbaglampje brand

Vaak zijn elektrische componenten losgehaald met het contact aan waardoor het airbag lampje gaat branden. Dit kan ge-reset worden bij dealer of iemand met een mogelijkheid tot het uitlezen van de auto.

 

ABS DSC

Twee lampjes op het dashboard branden continu. De beide lampjes gaan tegelijkertijd soms (dus niet altijd) aan een na een tijdje rijden soms ook weer uit. Dit geeft aan dat het DSC+ASC systeem een probleem heeft en uitgeschakeld is. Kan alleen vuil zijn op een van de sensors maar kan ook op elektrische problemen duiden die behoorlijk in de papieren kunnen lopen.

 

Oranje motorlampje brand
Vaak geeft dit aan dat er in de lucht/brandstof verhouding iets niet goed is waardoor het lampje gaat branden. Oorzaken haarscheurtjes in de balg van de luchtmassameter of een vervuilde lambasonde.

 

Achterruit, softtop

Het cabriodak van een Z3 heeft een plastic ruitje. Let op krassen en loslatend stof langs de ruit. Achterruit is kwetsbaar en breekt erg makkelijk beneden de 5 graden celcius, het is wel te vervangen maar is redelijk duur. Beoordeel de kwaliteit van het achterruitje, helder, dof van het vele opvouwen en/of gescheurd.

 

Thermostaat, waterpomp

De waterpomp en de thermostaat zijn zwakke punten, vaak zijn thermostaat  en/of waterpomp kapot.

 

Roest

Geen bekend probleem, als er wel roest te bespeuren is dan zal dit te wijten zijn aan een slechte schade herstelling.

 

Verlichting

Interieurverlichting (dashboard) vaak zijn lampjes kapot. Van de hoofd lichtschakelaar is vaak dimfunctie van dashboard verlichting defect.

 

Versnellingsbak

Bekend probleem is dat de versnellingsbak soms zwaar schakelt en moeilijk in de eerste versnelling te krijgen is bij een koude bak. Bij het schakelen in de lagere versnellingen hoor je soms een duidelijke klak als je dat niet wel heel zorgvuldig doet wat aangeeft dat de hardyschijf of koppelingsschijf niet meer goed.

 

Motortype 4 cilinder.
Koelvloeistof verlies bij 4 cilinders, is natuurlijk niet te controleren als je voor een auto gaat kijken.

Sensoren, luchtmassameter
Er zitten vele sensoren in de Z3 die soms wel een defect gaan zoals ABS sensoren, nokkenassensor etc. De luchtmassameter wil ook nog wel eens problemen geven waardoor de motor niet netjes meer loopt.

 

5- Specifieke problemen bij bepaalde modellen of uitvoeringen

 

Motortype S50 – S54.
Hiervan is bekend dat de vanos-boutjes kunnen afbreken, deze altijd preventief vervangen (is een service recall voor geweest). Lagerschalen dienen preventief vervangen te worden bij 80.000Km. Ook oliepomp wordt vaak preventief vervangen als er nieuwe lagerschalen ingaan. S50 is opgevolgd door S54.

VANOS ratel
De rubberen VANOS ringen van de zespitters zullen bij het ouder worden allerlei problemen veroorzaken. Onregelmatige stationairloop voor de dubbelvanossen en een "sticky transfer" van laag naar hoog voor de single vanos. De reparatie is vrij duur. Het verschil tussen enkel en dubbel Vanos is op het kenteken te zien, de single is 141KW de dubbel is 142KW.

BMW Z3 /M/ uitvoering
Bekend probleem is los zittende differentieel ophanging. Door het grote vermogen van deze uitvoeringen worden de puntlassen in de achterbak losgetrokken.

Coupe (QP):

Kijk of het derde remlicht, de achterruitverwarming en de achterruitenwisser werken. Indien een van deze drie niet werken kan er een kabelbreuk in de kabel van auto naar achterklep zitten.

 

Veel succes met het zoeken naar jouw ultimie ZZZ.

 

BMW Z3 in de winterstalling waar moet je aan denken.

 

Helaas komt er elk jaar het moment dat de winterperiode aanbreekt en veel cabrio’s zullen dan voor een periode “op stal” gaan. Waar moet je dan aan denken of wat is het beste om te doen als je de geliefde cabrio voor een periode niet gaat gebruiken. Op diverse forums zijn hele discussies ontstaan over wat er allemaal zou moeten gebeuren maar ik zal de belangrijkste zaken proberen te benoemen.

 

Algemeen
Uiteraard is het goed om je auto te wassen voor je hem in de stalling plaatst en het spreekt voor zich dat dit bij voorkeur een droge ruimte moet zijn. De auto afdekken met een ademende hoes over de auto of minimaal over de stoffen kap zodat er geen stof of andere zaken op kunnen vallen gedurende deze periode.

De kap altijd gesloten houden om er voor te zorgen dat de kunststof achterruit niet voor maanden achter elkaar opgevouwen is. De vouw blijft prominent aanwezig als je de kap na maanden weer gaat sluiten.

Je hebt de mogelijkheid om het kenteken van de auto te schorsen wat weer scheelt in de wegenbelasting. Je moet er wel rekening mee houden dat de schorsing minimaal drie maanden moet duren omdat je anders alsnog wegenbelasting moet betalen over de periode plus de kosten voor de schorsing. Je kunt dus tijdens de periode dat je het kenteken hebt geschorst niet op de openbare weg en mocht het een dagje mooi weer zijn moet de auto dus noodgedwongen binnen blijven.

 

Banden
Omdat de auto een langere periode op een en dezelfde plek staat kunnen de banden wat afvlakken. Dat zal zich uiten als je weer gaat rijden en de eerste kilometers de auto wat zal trillen maar dat gaat weer vrij snel over. Om dit effect te verkleinen kun je de banden tijdelijk harder oppompen +/- 4 bar of de auto plaatsen op een plaat van dakisolatie (die stevige blauwe) onder iedere band, dat verdeeld de druk enigszins. Als je de mogelijkheid en de ruimte hebt kun je de auto regelmatig een stukje verplaatsen. Er zijn zelfs mensen die de auto op vier pootjes zetten zodat de wielen vrij zijn van de grond.
 

Accu
Omdat de auto voor een langere periode niet gebruikt zal worden zal de accu niet worden bijgeladen. Accu’s kunnen er niet goed tegen als ze volledig ontladen worden. Dit zal de levensduur van de accu aanzienlijk verkorten. Ook als de auto stil staat zal er stroom gebruikt worden door het alarm en eventuele ledjes die staan te knipperen met als resultaat dat de accu na verloop van tijd leeg zal zijn.

Je kunt de accu uit de auto halen en regelmatig opladen maar dat kan weer problemen geven met het alarm etc. op moment dat men de accu weer terugplaatst. Mogelijk dat het airbaglampje gaat branden en ge-reset moeten worden na het weer aansluiten van de accu. Als er een klasse 3 alarm is gemonteerd zal dit afgaan als men de accu loskoppelt en het alarm zal een tijdje loeien op de noodstroom-accu van het alarm. Hoe de verzekering hier mee om gaat is de volgende vraag want je schakelt bewust je alarm uit op deze manier en als er iets gebeurd kan de verzekering uiteraard moeilijk gaan doen.

De beste oplossing is om de accu in de auto te laten zitten en een drupellader aan te sluiten. Hierdoor blijft de accu op spanning en kun je het alarm er gewoon opzetten zonder dat de accu zal ontladen.

 

Motor
Het is het beste om voordat de auto in de stalling gaat om alle vloeistoffen te verversen en de filters te vervangen (nieuwe olie is nog niet verzuurd en bevat nog geen waterresten). De motor gedurende de stallings periode niet zomaar even laten draaien want deze wordt na een paar minuten nooit warm genoeg om alle waterdamp en benzine resten ( rijk mengsel bij koude motor) af te voeren dit geeft alleen maar narigheid.
Het is dus altijd een flink stuk rijden zodat de motor goed warm kan worden en daarna weer droog wegzetten of gewoon lekker laten staan.

Als je gaat rijden zorg dan dat je de airco ook even aanzet, de vloeistof wordt dan even rondgepompt en dat voorkomt dat je rubber afdichtingen in de airco uitdrogen en uiteindelijk gaan lekken.

 

Volle tank
Een volle tank zorgt ervoor dat er geen condensvorming in tank kan optreden. Condens = op den duur water in je tank. Als dit in je motor komt heb je uiteraard kans op schade. Bij vele auto’s is het argument om de tank vol te doen het voorkomen van roestvorming in de tank. Dit is bij de Z3 niet van toepassing omdat de tank geheel van kunststof is.
Benzine is tegenwoordig van zodanig goede kwaliteit dat er geen gum vorming meer ontstaat en het geen probleem is om deze een paar maanden in de tank te laten zitten. Met een carburateur hoef je in een Z3 geen rekening te houden want die zit er simpelweg niet in (heeft brandstofinspuiting). Bij oldtimers gebeurde het nogal eens dat de carburateur volledig uitdampte en er rommel achterbleef in de carburateur die de sproeiers weer verstopte als men weer ging rijden.

 


Zo......als hij nu lekker binnen staat dan maar lekker al die klusjes op je gemak afwerken en hopen dat het snel weer zomer is.

BMW Z3 afstandbediende sleutel zelf inleren.

 

 

Dat inleren kun je gewoon zelf doen , daar heb je de dealer niet voor nodig al doen zij graag geloven van wel.

 

 

Ga in de auto zitten, je ramen hoeven op zich niet dicht maar je deuren wel.

 

Je moet je contact in stand 1 zetten dan hoor je bij je dashboardkastje een klikje komen van elektronica dat aan en na 10 sec uitgaat. Verwijder de sleutel binnen 5 sec weer uit het contactslot.
 

Binnen de 10 sec moet je de open knop van je sleutel ingedrukt houden en je sluitknop 3x indrukken. Je ziet dan je batterij lampje op je sleutel knipperen.

Laat hierna de 'open' knop los, als het goed is moeten alle sloten nu vergrendelen en weer ontgrendelen.

 

Herhaal deze procedure met de andere sleutel, zonder deze in het contactslot te plaatsen, als het goed is zijn beide sleutels nu geprogrammeerd, en hebben ze allebei nu dezelfde radiografische code.

BMW Z3 service interval resetten.

 

1) Zet de motor uit en stop de sleutel niet in het contact. Houdt de linkerknop ingedrukt op het instrumentenpaneel;

 

2) Plaats de sleutel in het contact en draai naar de eerste positie (blijf de linkerknop ingedrukt houden);

 

3) Wacht ongeveer 5 seconden (terwijl u de linkerknop ingedrukt houdt), totdat de service zich op het display toont ;

 

4) Laat de linkerknop kort los en druk hem daarna opnieuw in, totdat RESET in het scherm knippert;

 

5) Laat nu de knop los en druk hem snel opnieuw in als RESET opnieuw knippert.

 

 

BMW Z3 ruiterwisser interval programmeren.

Voor degene die de ruitenwisser in de interval stand willen programeren. (normaal heeft die één stand, wel snelheidsafhankelijk, maar die is of te snel of te langzaam)
Vervang de stuurunit door de 61 35 8 369 474 kost 49.08 euro ex. bij de dealer. Is plug&play en geeft de mogelijk de interval tijd in te stellen tussen 2 en 25 seconden.
Werking is simpel zet de schakelaar in interval stand en schakel weer naar de 0 stand, zodra de ruit vuil/nat genoeg is zet je hem weer in de interval stand en laat hem staan.
Die tijd wordt dan vast gehouden tussen de wis bewegingen, moet de tijd anders worden, zet hem dan tijdens een wisbeweging uit en schakel dan na de "nieuwe"tijd weer in.
De tijd wordt niet onthouden, als de sleutel uit het contact is geweest.
 

N.b. het stuurkastje zit achter het handschoenenkastje en heeft een blauwe connector. Als je het handschoenenkastje verwijderd, druk dan met een kruisschroevendraaier door de afdekdopjes en draai de schroeven los. (6 stuks). Hierna kun je de dopjes verwijderen en weggooien ( 51 16 1 949 793 3 euro de 10) het verwijderen van de dopjes voordat de schroef los is levert je doorgaans een beschadigd dashboard op.

Het verhaal luidt dat er een Europese uitvoering is en een Amerikaanse, de Amerikaanse heeft de (instel) optie. In het kastje (kon het niet laten, hem even van binnen te bekijken) zit in de Amerikaanse versie een relais meer. Dit relais zou voor de koplampsproeiers zijn, ik verwacht dat de (Europese) Z's met koplampsproeiers dit kastje je al hebben. Voor de overige modellen is het random, in ieder geval niet gelinkt aan het bouwjaar. Maar het is gauw genoeg getest en werkt het niet dan zul je alsnog een stuurunit moeten bestellen.
 

BMW Z3 olie verversen.

Voor advies over welk type olie te gebruiken kun je terecht op de site van Castrol, hierbij de link naar de site Castrol smeeraanbeveling

 

Differentieel:

 

Olie voor een normaal differentieel 75W90. Bij een sperdifferentieel castrol 75W140 gebruiken.

 

Versnellingsbak:

ATF voor de versnellingsbak +/- 3 ltr.

 

Stuurbekrachtiging:

Olie ATF dextron2, pomp ontlucht zichzelf, alle oude olie krijg je er niet volledig uit, het beste is om de slang onder het reservoir los te nemen en vanuit daar de olie op te vangen

 

Directe links naar alle pagina's op deze website :

   Home | Ad en Ellie | Pascalle | Susan | Divayla | Naomi | Honden | Stamboom | Foto's Kusters | Foto's Soethout |

 Kusters en Reeshof | Bels lijntje | Oorlogs verhaal | De Reehof Tilburg | Films Tilburg | Foto's Tilburg | Jurgens textiel Tilburg |

Mijn Wildstar | Technische gegevens Wildstar | Fotoboek motortocht De historie van Yamaha Modificatie wildstar

Schaalmodel Wildstar | Workshop TYRE| Jan Boersma | GPS routes download | GPS routes links |

| Gps routes maken mapsource | GPS routes op Tom tom of Garmin zetten | Mijn auto's | Mijn motoren |

BMW Z3 mijn Z3.| BMW Z3 techn geg.| BMW Z3 historie | BMW Z3 handige links | BMW Z3 handleidingen | BMW Z3 TIS docs|

BMW Z3 films | BMW Z3 foto's | BMW Z3 weetjes.| BMW Z3 artikelen | Motor - Yamaha links | Leuke motor links |

Gebruikte software | Update geschiedenis | Sitemap |