BMW Z3 historie

 

Inhoudsopgave van deze pagina :

 

Inleiding:

Voorgangers van de Z3:

Historie van de BMW Z3:

Belangrijkste wijzigingen van jaar tot jaar:

BMW Z3 Small en widebody's:

BMW M Roadster:

BMW Z3 Coupe:

BMW Z3 productie cijfers:

BMW fabriek in Spartanburg:

Belangrijkste mijlpalen van BMW Spartanburg:

Een aantal foto's van BMW Z3 productie in de fabriek van Spartanburg:

BMW fabriek Steyr in Oostenrijk:

De motoren die in de Z3 zijn gebruikt:

Hoeveel BMW's uit de Z-serie zijn er in Nederland:

Samenstelling BMWs van de Z3 serie in Nederland:

Afsluiting:

 

 

Inleiding :

 

Deze pagina gaat over alle relevante zaken die met de historie van de BMW Z3 te maken hebben. Dit vanwege het feit dat ik zelf ook een trotse eigenaar ben geweest van twee Z3's. Er is best veel over te vertellen en er zijn een behoorlijk aantal enthousiaste BMW Z3 rijders in Nederland en België te vinden. Mogelijk dat deze pagina wat meer inzicht geeft voor de beginnende Z3 fanaat en het een leuk naslagwerk voor de gevorderde onder ons kan zijn om snel nog even wat op te zoeken. Mijn uitgangspunt bij het bij elkaar brengen van deze informatie was destijds de BMW Z3 1.8i want dat was de uitvoering die ik zelf in mijn bezit had.

BMW Z3 Roadster

BMW Z3 Coupe

Voorgangers van de Z3

 

Welke auto's van BMW zijn de Z3 voorgegaan ?

 

BMW 315 en 319 Roadster

 

BMW kondigde hun eerste roadster aan in 1934. Dit eerste concept, een tweezitter met een zes-cilinder motor , was uiteindelijk de start van een model lijn die helemaal uitstrekt tot aan de BMW Z3. De eerste roadster was te zien op de Berlijnse Motor Show in mei 1934. BMW presenteerde het prototype van de Sports Roadster hier voor het eerst. De sportwagen werden aangedreven door een voor die tijd uitstekende motor, een 1.5 liter zescilinder ontwikkeld uit de 1.2 die oorspronkelijk al in de voormalige BMW 303 gebruikt was. Het carter en cilinder blok waren uit een stuk gemaakt. Deze motor had een maximaal vermogen van 40 pk en was uitgevoerd twee carburateurs. De roadster had een topsnelheid van 120 km/uur en daarmee was de BMW 315 / 1 Roadster een van de serieuze kandidaten in de sportwagen markt in zijn tijd. Slechts 230 stuks van de BMW 315 / 1 werden medio 1935 gefabriceerd.

Met deze auto zijn verschillende successen behaald in de racerij en het bedrijf ging al snel op zoek naar meer met als gevolg een auto in de prestigieuze categorie tot twee liter. En zo is het geen verrassing dat een andere, nog krachtiger versie van de BMW Roadster, de bijnaam 319 / 1, eind 1934 op de markt kwam die qua uiterlijk op enkele kleine details na identiek was de BMW 315. De BMW 319 / 1 werd aangedreven door een 1.9 liter zescilinder getuned naar 55 pk waardoor de auto met een gewicht van slechts 1716 pond een topsnelheid had van maar liefst 135 km/uur. Uiteraard was dit een exclusieve auto vanwege zijn hoge verkoopprijs (prijs : 5.800 reichsmark) en de geringe aantallen waarin hij is bebouwd. Tussen 1934-1936 zijn er slechts 178 geproduceerd.

BMW 328 Roadster

 

De BMW 328 Roadster komt beschikbaar in 1936 en wordt in eerste instantie alleen gebruikt in de autosport. De productie van het serie model startte in het voorjaar van 1937. De BMW 328 een high-performance sportwagen werd niet alleen meer door BMW coureurs gereden maar ook door particuliere klanten, omdat deze auto ook zeer geschikt voor dagelijks gebruik. Met zijn topsnelheid van 154 km/uur, was dit destijds een van de snelste auto's op de weg. Ook de BMW 328 Roadster bleef een zeer zeldzame vogel, met slechts 464 eenheden die van deze klassieke roadster zijn gebouwd tot 1940.

BMW 507

 

De BMW 507 maakt zijn debuut in New York in 1955  waar de 507 zowel journalisten als het publiek volkomen betoverd. De lange en slanke motorruimte, perfect afgestemd op de cockpit van de bestuurder en passagier, de korte en de gespierde achterkant, de lange zijkant met vloeiende lijnen gaf de auto een mooi en tijdloos design. Het geheel was afgestemd op de nieuwe normen en elegantie van de mid-jaren 50 en deze auto had een compleet nieuw BMW gezicht. De dubbele nieren werden horizontaal geplaatst over de hele voorkant tussen de beide koplampen.

De 507 met BMW's nieuwe achtcilinder beloofde werkelijk uitstekende prestaties: 150 pk uit een 3.2 liter motor met een topsnelheid van 218 km/uur. Als een optie kwam BMW iets later ook met een verbeterde versie die ongeveer maximaal 165 pk vermogen leverde. Deze werkelijk exclusieve auto ging naar precies 251 trotse eigenaars tussen 1956 en 1959.

BMW Z1

 

De roadster kregen in de jaren '60 en '70 toenemende kritiek zowel in termen van veiligheid als comfort en duurde het 29 jaar voordat de volgende BMW roadster met het wit-blauwe logo op de markt kwam. Dit was de BMW Z1 die in 1988 technische gezien zijn tijd erg ver vooruit was.

De body van de Z1 is gemaakt van geperste en gelaste metalen panelen met een plastic vloer die op zijn plaats is gelijmd. De gehele buitenkant is opgebouwd uit plastic panelen die zijn vastgeschroefd op de auto. De 170-pk 2.5 zes cilinder en de meeste onderdelen zoals b.v. de assen van de auto kwomen rechtstreeks uit de BMW 3 Serie. De acceleratie van stilstand naar 100 km/u was minder dan acht seconden en de topsnelheid van de auto was 224 km/uur.

Door een uiterst harmonieuze combinatie van materialen en technologieën en een gewicht van slechts 2756 pond, was dit een echt dynamische roadster wat tot uiting kwam in termen van stijfheid, het lage zwaartepunt en de stabiliteit in bochten. De eerste Z1’s zijn grotendeels met de hand gebouwd en werden geleverd aan klanten in januari 1989 met een zeer hoge basisprijs die zorgen voor een blijvende exclusiviteit. De productie van de BMW Z1 eindigde uiteindelijk in juni 1991, na een totale productie van exact 8.000 exemplaren.

BMW Z8

 

De BMW Z8 is niet echt een voorganger van de Z3 want deze is in dezelfde periode geproduceerd als de Z3 maar mag volgens mij in dit rijtje eigenlijk niet ontbreken. De BMW Z8 (E52) is ontworpen door Henrik Fisker en is gebaseerd op de conceptcar Z07, die BMW in 1997 aan het grote publiek toonde. De ontwerpers waren geïnspireerd door de BMW 507, een zeldzame sportwagen uit de jaren vijftig die eerder aan bod is gekomen. De Z8 werd voor het eerst in 1999 op de Frankfurt Motor Show gepresenteerd en werd tussen 2000 en 2003 gebouwd. De BMW Z8 werd aangedreven door een 4.9 liter V8, uit de toenmalige M5 (E39). Hij leverde ruim 400 Pk en in combinatie met een zesversnellingsbak zorgde dit voor een 0-100 tijd in 4.7 seconden. Hij was begrensd op een topsnelheid van 250 km/u, maar zonder begrenzer was 300 km/u mogelijk. De Z8 was bij zijn onthulling al razend populair. In 1999 was hij ook te zien in de James Bond film “The world is not enough”. Later was hij ook te zien in een film met Jackie Chan, “The Tuxedo”.

In het laatste jaar van de Z8 bracht Alpina nog een speciale versie uit van de Z8. Deze Alpina Roadster V8 werd alleen in 2003 geproduceerd, en de teller stopte bij 555 exemplaren. De originele V8 werd vervangen door een exemplaar van Alpina, en leverde heel opmerkelijk minder vermogen dan de standaard V8. Hij leverde 381 pk, tegenover de 400 pk van de standaard V8. Hij gaf dat vermogen wel af bij een lager toerental, namelijk bij 5800 toeren. Daarom was het essentieel dat de auto een automatische versnellingsbak kreeg. De 0-100 tijd legde de Alpina af in 4.9 seconden.

Historie van de BMW Z3 :

 

De Z3 is een model van BMW. Deze achterwiel aangedreven sportwagen kwam in 1996 als roadster op de markt. Het ontwerp geeft de Z3 een typisch engelse uitstraling, een combinatie van alle karakteristieken van een klassieke roadster , lange motorkap, korte achterkant, geen grote uitsteeksels aan de voor en achterkant, vloeiende lijnen en prominent aanwezige wielkasten. De motor is in het vooronder geplaatst en de bestuurder en passagier zitten bijna op de achteras. De motor produceerde 115 pk en had een “sexy sound” en won daarmee vrij snel de harten van vele “frisse lucht fanaten”.

 

De Z3 was het type auto dat precies op de goede tijd beschikbaar kwam en vanaf de introductie was de Z3 de koploper en stond daarmee direct op “pole position” ten opzicht van de andere roadsters.

Deze BMW Z3 was de eerste moderne en in grote aantallen door BMW geproduceerde roadster, dit model van BMW is vanaf oktober 1994 alleen gebouwd op de assemblagelijn van de BMW fabriek in Spartanburg in de Verenigde Staten. De BMW Z3 is ontworpen door Joji Nagashima (foto hiernaast) van het team van BMW en is ontwikkeld op het platform 36 van de BMW-3 series. Het uiteindelijke platform is de versie 36/7 (voor de roadster) en de 36/8 (voor de coupe). De auto is geproduceerd tussen 1995 en 2003 en er zijn er in totaal zo’n 300.000 stuks van gebouwd allemaal in de Amerikaanse BMW fabriek in Spartanburg.

 

Het motorvermogen van de eerste uitvoering voldeed niet helemaal aan de verwachting van de klanten en verder vonden de critici dat de auto ook niet helemaal op het niveau was van de andere modellen BMW in die tijd, onder andere vond men het achterste kunststof raam armmoedig ten opzichte van de glazen achterruit van de veel minder dure Mazda MX5. Interieurdelen vond men te “plasticachtig” en het was moeilijk instappen voor lange personen omdat het stuurwiel niet telescopisch verstelbaar was. Er werden daarom vrij snel na de introductie al wijzigingen aangebracht al is het achterruitje altijd zo gebleven. De mening van de critici verdween echter snel toen men daadwerkelijk in de Z3 ging rijden waarbij de bestuurder de wind door het gezicht en de haren voelde gaan. De cockpit ervaring van de passagiers is puur “driving pleasure” vanaf het begin dat de roadster wegsprint, op een voorspelbare manier snel bochten neemt en je op rechte stukken weer verlangt naar de volgende bocht die komen gaat. De Z3 plakt letterlijk aan de weg door zijn sportieve vering en laag zwaartepunt en voelt aan als een “kart” en dat maakte dat het geluid van de critici snel verstomde.

 

Naast het uitbrengen van verschillende motorvarianten en de Coupe uitvoering over de jaren heeft men in 1999 besloten om alle versies een “face-lift” te geven. De “face-lift” was het meest zichtbaar aan de meer gespierde achterkant. Het interieur kreeg meer chroom en hout accenten en er is een beter koude- en geluidwerend dak toegepast. De wijzigingen werden door een breed publiek omarmd en de Z3 bleef een verkoop succes. Toch is er na zeven jaren in 2003 een eind gekomen aan de productie van deze nu toch al legendarische roadster.

Belangrijkste wijzigingen van jaar tot jaar.

 

In 1996

Deze auto kwam in 1996 als tweedeurs roadster beschikbaar bij de dealers (Maart 1996). De Z3 was in eerste instantie alleen leverbaar met een vierpitter 1.8i (M43) met een vermogen van 115 pk.

Vrij snel na de introductie was er ook een Z3 met een 1.9i motor beschikbaar die 140 pk uit zijn vier cilinders perste. Deze 16 kleps motor werd toen ook in de 318i gebruikt. In de USA hadden de auto’s standaard ABS en in het eerste jaar werden er meer dan 46.000 verkocht.

 

 

In 1997

Er kwam er een zescilinder 2.8i uit de 3 en 5 serie met 192 pk, en een M-versie die met zijn zes cilinders 321 pk leverde, om in 5,4 seconden van stilstand naar de 100 km/u te kunnen sprinten.

In Augustus 1997 komt de Z3 2.8 (193 bhp) beschikbaar. Uitgerust met ASC+T traction control, limited slip differential, elektrisch bediende kap, leder bekleding, grotere 16-inch Z-Star alloy wielen, boord computer. Kort daarop volgend komt in September de 1.9 uitgevoerd met ASC+T traction control systeem.

De reeks werd uitgebreid met de M Roadster met een 3.3 liter 6 cilinder met een vermogen van 240 Pk en een “limited-slip differential” Aan de buitenkant kan men deze modellen herkennen aan de gespierde achterkant en de vier uitlaatpijpen.

Voor de 1997 modellen was het “all year All Season Traction” systeem standaard en de Z3’s werden ook uitgerust met DSC (Dynamic Stability Control), het BMW veiligheid systeem dat er voor zorgde dat er een maximale stabiliteit was tijdens het rijden.

 

In 1998

 

De coupé uitvoering van de Z3 2.8i komt in dit jaar uit. Er zijn wijzigingen aan het stuurwiel dat drie spaken krijgt, met leer bekleed is en kleiner is geworden. Er komt een optie bij, de hardtop met achterruitverwarming. De M3 Roadster 3.2 komt beschikbaar met dezelfde specificaties als de 2.8 uitgevoerd met airco en verwarmde buitenspiegels. Tevens komt de M coupé met dezelfde specificaties als de Roadster.

Er komen nu ook rollover bars beschikbaar.

 

In 1999

 

Bijna 170.000 auto’s van dit type zijn er tot dat moment wereldwijd verkocht. De motoren worden wat opgefrist, de 1.8 was nu goed voor 118 pk en de 2.8i voor 193 pk, en er kwam een instapzescilinder 2.0i met 150 pk. Verder zijn in dat jaar alle modellen veranderd en hebben ze een face-lift gekregen, deze bestond uit aanpassingen aan voornamelijk de achterzijde van de auto. De achterkant leek nu veel groter en de achterlichten werden veranderd. In september 1999 kwam de 200.000 ste Z3 uit de fabriek rollen. De speciale uitvoeringen genaamd 'Orinoco' & 'Fiji' worden uitgebracht. Er worden op alle modellen zij airbags toegevoegd.

 

In 2000

In dit jaar werden de 1.8 en de 1.9 samengevoegd tot enkel een 1.9 met 118 pk, de 2.0 werd een 2.2 met 170 pk en er werd een 3.0-versie toegevoegd die 231 pk produceert. Er komen nieuwe kleuren uit Cosmos, Velvet, Aegean & Mora editions.

 

In 2001

De volgende M zag het levenslicht, de auto had 325 pk en deed er een seconde minder over om de 100 km/u te bereiken en de remmen waren verbeterd. De Z3 2.2 Sport and 3.0 Sport worden uitgebracht. Verder komen er dat jaar de speciale edities 2.2 Sapphire & de Titanium editions.

De 250,000ste Z3 roadster, Jet Black met een rood dak en “Mugello red” stoelen met black inserts. De console is afgewerkt met red birchwood en de rollover bars zijn uitgevoerd  met zwart leer op de voorkant en rood leer op de achterkant afgestikt met rood.

 

In 2001

In dit jaar zijn er geen noemenswaardige wijzigingen doorgevoerd op de Z3 modellen.

 

In 2002

Gedurende dit jaar werd de coupé uit productie gehaald, de roadster vrij kort daarna, en beiden werden in 2003 door de Z4 opgevolgd.

 

 

BMW Z3 Small en widebody's

De verschillende modellen van de Z3 zijn uitgebracht in de "Small body" en "Wide body" uitvoeringen afhankelijk van de motorvariant of nadat de Z3 zijn "facelift" heeft ondergaan. Op de foto hieronder zijn de verschillen duidelijk weergegeven.

BMW M Roadster

De motor Sports afdeling van de BMW produceert van 1998 tot 2002 de M-Roadster die verbeterde vering had en een 24-kleps zescilinder motor oorspronkelijk ontwikkeld door BMW M voor de E36-M3 en E46-M3. De M-roadster uit 1998, 1999 en 2000 had de 2.3 L S50 motor van de E36-M3 met vier uitlaten. De Noord-Amerikaanse modellen hadden in die tijd de minder krachtige S52-motor. De 2001 en 2002 modellen hadden allemaal de S54 motor van de BMW E46-M3. Er waren ook interieur upgrades met extra klokjes in de console, een verlichte "M" shift-knop, verschillende chroom accenten en sportstoelen. Wijzigingen aan het koetswerk waren grotere wielen die verder uit elkaar stonden en agressief ogende spoilers in vergelijking met de reguliere Z3. De voorbumper heeft luchtinlaten op de plaats van de mistlampen van de "normale Z3" voor het koelen van de remmen. De ruimte voor de kentekenplaat is in de achterklep geplaatst in plaats van op de achterbumper. Hardtops waren als optie verkrijgbaar. De BMW Z3-M is opgevolgd door de BMW Z4-M

 

 

 

Hoe het chassis van de E36 / 7-M roadster verschillen van die van de standaard Z3 roadster?

 

Zoals alle Z3s heeft de M-roadster vering van MacPherson en een semi-wieldraagarmen achter.

Echter, in vergelijking met de zes-cilinder Z3 roadster, heeft de M-roadster heeft de volgende aanpassingen:

 

 • Bredere spoorbreedte voor en achter (0,4-inch)

 • Verlaagde rijhoogte (1,1-inch)

 • Gemodificeerde voorwielophanging geometrie

 • Stevigere veren en schokdempers

 • Dikkere roll bars

 • Sterkere semi-draagarmen

 • Versterkt subframe

 

Wat onderscheidt het interieur van de E36 / 7-M roadster van die van een normale Z3?

 

Het interieur van de M-Roadster bevat een aantal unieke items: een chroom omrand instrumentenpaneel met rode naalden en het M-logo op de toerenteller, drie extra chroom omrande meters in de middenconsole, verwarmde sportstoelen met speciale lederen bekleding (monotoon zwart of two-tone), een 375mm driespaaks M-stuurwiel met drie-kleuren stiksels en bijpassende kleur accenten, een verlichte lederen M-pookknop met het M-logo op de lederen pookzak, ovaalvormige achteruitkijk en buiten spiegels, Nappa leder op de armsteunen en de middenconsole, chroom interieur deurgrepen en instaplijsten met het "M"-logo.

 

Hoe de Canadese-spec E36 / 7-M roadster verschillen van de Amerikaanse versie?

 

Afgezien van kleine wijzigingen van de instrumenten, de toevoeging van dagrijverlichting en kleine verschillen in apparatuur (standaard "zwevende" remschijven, optioneel koplampsproeiers), is de Canadese spec M-roadster identiek aan het Amerikaanse model.

 

Hoeveel van elke versie werden er geproduceerd?

 

De oorspronkelijke M-roadsters, met motoren van de E36-M3, werden gebouwd tot en met juni 2000 in drie verschillende versies:

Europese-specificatie ( S50-motor ) in zowel links-en rechts- hand drive, en Noord-Amerikaanse-specificatie ( S52-motor) met het stuur links.

Na een pauze van meer dan zes maanden, komt er een herziene M-roadster in productie in februari van 2001.

Alle drie de versies (European-spec/LHD, European-spec/RHD en Noord-Amerikaanse-spec) maken gebruik van de S54 motor uit de E46-M3.

 

 • ECE (S50, LHD):  3.557 geproduceerd van 09/1996 tot en met 06/2000

 • ECE (S50, RHD):    918 geproduceerd van 11/1997 tot en met 06/2000

 • NA  (S52, LHD):  8.938 geproduceerd van 02/1998 tot en met 07/2000

 • ECE (S54, LHD):    271 geproduceerd van  02/2001 tot en met 05/2002

 • ECE (S54, RHD):     73 geproduceerd van  02/2001 tot en met 04/2002

 • NA  (S54, LHD): 1.565 geproduceerd van  02/2001 tot en met 05/2002

 

 
 

BMW Z3 Coupe

Hoe is de BMW Z3 Coupé eigenlijk ontstaan.

 

We spreken hier over een model van BMW en het lijkt me eigenlijk voor de hand liggend dat iedereen in de veronderstelling is dat dit model met de gebruikelijke “deutsche grundlichkeit” is ontworpen. Hierbij dan te denken aan maanden van studies door een compleet team van ontwerpers en techneuten, echter is dit voor de BMW Z3 coupe absoluut niet het geval geweest. Al lezende ben ik op het volgende verhaal achter de BMW Z3 Coupé gekomen en dat verteld het volgende:

 

Geen BMW ontwerp ooit heeft zoveel controverse opgeroepen als de Z3 Coupé. Tot op de dag van vandaag als tijdens het ontstaan van deze variant van de BMW Z3 zijn er mensen die dit ontwerp geweldig vinden terwijl anderen er helemaal niets in zien en alleen voor de roadster versie gaan. Binnen BMW, de pers en bij het publiek waren de meningen erg verdeeld en dat is altijd zo gebleven.

 

BMW heeft nooit een andere variant als de roadster op de markt willen zetten. Pas nadat het ontwerp van de roadster het stadium bereikte van “full size mock-up” begonnen sommige betrokken ontwerpers mogelijkheden te zien dat een gesloten of coupé uitvoering ook tot de mogelijkheden zou kunnen behoren.

 

Vijf van de betrokken ontwerpers hebben de koppen bij elkaar gestoken en hebben in hun eigen vrije tijd een project gestart om hun ideeën verder uit te werken.

 

Ze hadden de beschikking over een 1:1 schaalmodel en begonnen in de ondergrondse parkeergarage van BMW aan hun project. De ontwerpers hebben het ontwerp gemaakt met behulp van eenvoudige hulpmiddelen zoals hout en klei en er kwam in dat stadium geen enkel computer ontwerp o.i.d. aan te pas. In een later stadium hebben ze nog wel wat stylisten er bij gehaald om wat advies te krijgen over bepaalde details.

 

Het 1:1 schaalmodel van de coupe is toen aan Wolfgang Reitzle, het hoofd van de ontwikkelafdeling, getoond en die was snel overtuigd en hij gaf het groene licht om verder te gaan.

 

De raad van bestuur daarentegen was niet zo makkelijk te overtuigen en ging alleen akkoord als dit model ook kosteneffectief geproduceerd kon gaan worden. 

Om kosteneffectief te kunnen produceren heeft men zoveel mogelijk onderdelen van het interieur als exterieur van de bestaande roadster gebruikt. De voorkant van de coupé is tot aan de voorruit gelijk aan de roadsterversie echter van de voorruit naar achter is de auto aan de buitenkant totaal anders waarbij het interieur daarentegen weer grotendeels gelijk is aan dat van de roadster. Het onderstel en aandrijving is ook gelijk aan dat van de roadster. Er is bekeken of er een grotere benzinetank geplaatst kon worden zodat er 65 liter meegenomen kon worden. Dit betekende echter dat de bodemplaat aangepast moest worden wat extra kosten met zich mee bracht en zodoende heeft ook de coupé uitvoering een 51 liter tank zoals de roadster.

 

De coupé heeft ten opzichte van de roadster versie een stalen dak dat bijna tot de achterkant van de auto doorloopt en heeft vaste ramen achter de portieren. De achterkant heeft een klep met scharnieren op dakhoogte met een kleine spoiler boven het achterraam. De achterkant is voorzien van compleet andere achterlichten.

De Z3 oupé is in vele opzichten een completere auto dan de roadster versie van de Z3. Het belangrijkste voordeel t.o.v van de roadstar is de grotere stijfheid van de carrosserie. De carrosserie van de coupe is 2.7 keer stijver waardoor de engineers van BMW in staat waren om de vering te verbeteren wat resulteerde in een auto die veel strakker stuurde. Door de grotere stijfheid en het feit dat het een echte sportauto moest worden leidde tot de uiteindelijke keuze om de coupé alleen met krachtige 6 cylinder motoren uit te brengen. Om de krachten goed op de weg over te brengen werden brede 245 banden gemonteerd. Verder heeft de coupé ook geen achterstoelen waardoor er een grote kofferruimte van 210 liter beschikbaar is en dat maakt de coupé ook praktisch voor dagelijkse gebruik.  

De eerste geheime testrit van de coupé werd gefilmd door een fotograaf op de “Nordschleife” van de Nurburgring in de lente van 1997. De geruchten gingen dat dit de BMW Z5 zou gaan worden.

 

De lancering van de Z3 roadster kwam als een verrassing voor de autowereld, maar de presentatie van de Z3 coupé in de zomer van 1998 was een absolute sensatie voor alle auto liefhebbers want het was minstens 50 jaar geleden dat BMW een sportauto had van dit kaliber. Met de introductie van de Z3 Coupé was het BMW gelukt om een alternatief te creëren van voor het anders vrij uniforme en saaie aanbod in dit segment. Het uiteindelijke resultaat was ook totaal verschillend van de zorgvuldig uitgebalanceerde lijnen van ander “high performance” coupes uit de dagen zoals de b.v. de Porsche 911.

Bij de introductie was de statement van BMW “This car is not built to be everyones’s darling” hetgeen door de  pers werd onderschreven want die was erg verdeeld en de tegenstanders vonden het ontwerp lelijk en vonden dat het er uit zag alsof de auto in elkaar was gezet door iemand in zijn eigen werkplaats terwijl de voorstanders het een mooi en onconventioneel ontwerp vonden. De tegenstanders vergeleken de coupe met de Reliant scimitar of de Volvo ES 1800 in tegenstelling tot de voorstanders die stellen dat de Z3 coupe hen herinnert aan Engelse cult coupes zoals de Triumph GT6 of de Jaguar E-type.

                                                        Reliant Scimitar                                                                                                                Volvo ES 1800

                                                        Triump GT6                                                                                                                        Jaguar E type

 

De coupe was beschikbaar als de Z3 Coupé of als M-Coupé tot 2002. De Z3 coupes waren alleen beschikbaar met de grootste 6 cilinder motor aangeboden in de Z3: de 2.8 in 1998 en 2000 en de 3.0 L in 2000 voor Europa en in 2001 voor de Verenigde Staten. De in 1999 en 2000 uitgebrachte M-coupes zijn uitgerust met de 3.2 L S50 (S52 voor Noord-Amerika) motor van de E36 BMW M3, terwijl dat de 2001 en 2002 modellen met de motor S54 uit het E46 BMW M3 uitgerust waren.

 

Wat je er ook van de vormgeving vindt het is een sportieve, krachtige en strak sturende uitvoering van de BMW Z3 serie die in dit verhaal niet kan ontbreken.

 

 

BMW Z3 productie cijfers:

 

Over de werkelijke productiecijfer van de BMW Z3 zijn veel verschillende bronnen die ook allemaal verschillende aantallen noemen. Het varieert van 270.000 tot +/- 330.000 stuks die geproduceerd zouden zijn. Na langdurig zoeken heb ik een bestand gevonden dat de geproduceerde aantallen op VIN code reeks (vehicle identification number) heeft geregistreerd. Dit bestand komt op 301.476 stuks waarvan een Vin code is terug te vinden.

De aantallen in dit bestand was een goed gemiddelde van alle verschillende getallen die op internet genoemd werden en bevatte de meeste informatie die ik verder uitgewerkt heb naar de verschillende modellen die geproduceerd zijn. Dit geeft in ieder geval een beeld van hoeveel er van een bepaald type zijn gemaakt en in welke periode.

 

Het bestand is te openen via de de download-button hiernaast 

(dit is een PDF bestand dat in een nieuw window opent)

 

Klik op Download om PDF te openen

Uit hetzelfde bestand was nog wat meer informatie te halen en heb ik gekeken hoeveel Z3's er uiteindelijk in de USA zijn gebleven en hoeveel er geëxporteerd zijn buiten de USA.

BMW fabriek in Spartanburg:

 

De BMW fabriek in Spartanburg in South Carolina USA

 

BMW besloot om een autofabriek te gaan bouwen in de Verenigde Staten om daarmee de status als wereldspeler te onderschrijven. De fabriek in Spartanburg South Carolina was speciaal ingericht om de BMW 3-serie te gaan produceren en de geproduceerde auto’s worden over de hele wereld verzonden. De fabriek is in 1994 geopend en is gestart met het maken van de bekende BMW 318i. De eerste auto’s werden al geleverd na 23 maanden dat men was begonnen met de eerste bouwwerkzaamheden. Op 20 September 1995 komt de eerste productie Z3 uit deze fabriek en het succes van deze auto leidde snel tot uitbreiding van deze faciliteit. De capaciteit werd uitgebreid en heden ten dagen (2009) werkt men zes dagen per week met verschillende ploegen en flexibele werkuren. Toen men met de Z3 gestopt is zijn ze in deze fabriek de eerste generatie Z4 roadster/coupe (E85/E86) en X5 modellen gaan produceren.

 

 

De motoren voor alle in Spartanburg gebouwde Z3’s werden geleverd door BMW Steyr vanuit Oostenrijk, over deze faciliteit van BMW verderop meer.

 

 

In gesprekken met Amerikaanse collega’s komt duidelijk naar voren dat de staat Carolina door BMW uitgekozen was om een aantal reden. De staat is tegen bemoeienissen van de vakbonden die hier weinig invloed hebben, er is een hoge werkloosheid, de loonkosten zijn laag en het belasting klimaat in Carolina is heel goed voor bedrijven. Deze argumenten zullen zeker een rol gespeeld hebben om voor deze locatie te kiezen.

Belangrijkste mijlpalen van BMW Spartanburg:

     

1992

Juni                  Plannen worden bekend gemaakt dat er een BMW fabriek gebouwd gaat worden in Spartanburg North Carolina.

 

1993

April                 De bouw gaat van start.

 

1994 

Januari              BMW start met het aantrekken van personeel

Juli                   De medewerkers starten met werken in de nieuwe fabriek

September         De eerste in Amerika gemaakte BMW, 318i komt van de productielijn

 

1995  

Maart                Eerste BMW 318i klaar 23 maanden na de start van de bouw.

September         De eerste Z3 Roadster komt van de productielijn.

 

1996  

Februari            BMW Manufacturing investeert meer geld in de fabriek in South Carolina

 

1997

Januari              De M roadster productie start

Oktober             De 100,000ste roadster is geproduceerd

 

1998

Januari             Z3 and M coupe productie start

Mei                   Een uitbreiding van de fabriek is aangekondigd voor de productie van de X5

 

1999

August               Een extra 108,000 square foot uitbreiding wordt aangekondigd

September         Productie van de X5 start en de 200,000ste roadster is geproduceerd

 

2000

Juni                  Wederom een uitbreiding van de fabriek ter waarde van $300 miljoen.

 

2001

Januari              Er zijn dan 50,000 X5 geproduceerd

April                 De 250,000ste roadster is geproduceerd

 

2002

Juni                  De laatste Z3 Roadsters worden geproduceerd

September         BMW Investeert weer $400 miljoen en er komen 400 nieuwe banen bij

Oktober            De eerste Z4 Roadster is geproduceerd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een aantal foto's van BMW Z3 productie in de fabriek van Spartanburg:

     

BMW fabriek Steyr in Oostenrijk:

De plaats Steyr in Oostenrijk

 

Steyr is een van de belangrijkste industriële en economische gebieden in Oostenrijk. De regio met een lange en woelige geschiedenis heeft een aantal belangrijke industriële bedrijven waaronder BMW.

De BMW - fabriek is van groot belang voor Steyr. Het is veruit de grootste fabriek binnen de hele BMW groep iets waar de Oostenrijkers erg trots op zijn.

BMW was in het begin alleen te vinden in de stad van herkomst. Vandaag vind je BMW fabrieken over de hele wereld als gevolg van het beleid dat in 1979 is ingezet om het merk bekender te maken over de hele wereld. Onderdeel van dit beleid was dat er overal ter wereld fabrieken opgezet moesten gaan worden en dat heeft onder andere geleid tot het openen van de BMW motoren fabriek in de stad Steyr. In feite is dit ook een elementair deel van het streven van BMW om een wereldbreed productie netwerk te bezitten.

 

BMW Steyr

 

Wist u dat het grootste deel van de BMW - motoren worden geproduceerd in Oostenrijk?

De productie in Steyr is begonnen in 1982 en men fabriceerde 4 en 6 cilinder motoren en later is men ook diesels gaan produceren. Men produceert ongeveer 75% van alle door BMW gebruikte motoren en er werken 2.600 mensen (1999). Uiteraard worden de motoren geproduceerd door de Steyr fabriek wereldwijd verzonden binnen het BMW productie netwerk.

 

De ontwikkeling van BMW dieselmotoren ligt nu ook geheel bij deze fabriek en Steyr is daarmee binnen BMW het “Competence centre” waar ook alle research en ontwikkeling plaatsvindt.

 

De fabriek staat bekend om de hoge kwaliteit motoren die ze leveren en daarmee is de Steyr fabriek mede verantwoordelijk voor de vele ritjes die met plezier gemaakt worden door “Beamers” over de hele wereld.

 

Belangrijkste feiten van de Steyr fabriek :

 

 • Bedrijf is opgericht in 1979 en de productie is in 1982 gestart.

 • Er werken 2600 mensen

 • De fabriek heeft een vloeroppervlak van 308.000 m²

 • Diesel motoren ontwikkeling voor de BMW groep

 • Productie van 4 en 6 cilinder diesel motoren

 • Geproduceerde motoren in 2008 733.000 stuks (222.800 benzine & 510.600 diesels)

 • Geproduceerd in 2008 938.000 carters

 • Geproduceerd in 2008 953.000 krukassen

 • Geproduceerd in 2008 658.000 cilinderkoppen

 • Geproduceerd in 2008 6.23 milj. Stoterstangen

 

 

De motoren die in de Z3 zijn gebruikt:

 

Bijna alle motoren voor de Z3 zijn bij Steyr geproduceerd en ook de eerste motor die in de Z3 is toegepast de M43 is hier gemaakt. Deze 4 cilinder benzine motor met een capaciteit van 1800 CC is alleen gebouwd op motorlijn 2 van Steyr gebouwd. Tussen 1993 en 2001 zijn er van dit type in totaal 1.204.734 stuks gemaakt.

 

Deze motoren werden in verschillende BMW modellen gebruikt en onderstaand overzicht geeft een inzicht in welke modellen deze motor is toegepast. Er zijn er totaal 1.2 Miljoen geproduceerd.

Gedurende de jaren dat de M43 motor is gebouwd zijn er verschillende uitvoeringen gemaakt en het volgende overzicht laat de verschillende specificaties zien:

In de verschillende uitvoeringen van de Z3 zijn ook verschillende motoren toegepast en het volgende overzicht laat de toegepaste motoren en de jaren waarin ze zijn geproduceerd zien.

 

Hoeveel BMW's uit de Z-serie zijn er in Nederland:

 

Op de website van de Bovag is in te zien hoe het wagenpark in nederland is opgebouwd, waarbij de volgende gegevens worden weergegeven m.b.t. de BMW Z- serie.

 

 

 

Samenstelling BMW's van de Z3 serie in Nederland:

Hoe ziet het Z3 wagenpark er in Nederland uit, die vraag gepoogd te beantwoorden gerbuik makend van de RDW Open Data met voertuiggegevens. Het Nederlandse voertuigpark is nu als open data op te vragen. In de totale dataset heb ik 5783 stuks Z3 die geregistreerd staan in Nederland terug kunnen vinden (peildatum februari 2013).

 

De Bovag-rai gegevens rapporteren eind 2012 6742 geregistreerde Z3 in Nederland hetgeen zou betekenen dat 85 % in “beeld” is met deze data. Hierop heb ik de volgende analyse gemaakt.

 

 

 

 

 

Afsluiting:

 

De productie van de meest succesvolste roadster ooit gebouwd is gestopt. Op 28 Juni 2002 kwam de laatste van de productielijn in Spartanburg. De allerlaatste Z3 zal altijd in het museum in Spartanburg te bezichtigen zijn om ons altijd te herinneren aan deze unieke roadster. Dit uiteraard alleen voor al diegene die niet in het bezit zijn een BMW Z3 want alle bezitters van een Z3 zullen nog vele jaren gaan genieten met dit unieke auto-tje.

   

Directe links naar alle pagina's op deze website :

   Home | Ad en Ellie | Pascalle | Susan | Divayla | Naomi | Honden | Stamboom | Foto's Kusters | Foto's Soethout |

 Kusters en Reeshof | Bels lijntje | Oorlogs verhaal | De Reehof Tilburg | Films Tilburg | Foto's Tilburg | Jurgens textiel Tilburg |

Mijn Wildstar | Technische gegevens Wildstar | Fotoboek motortocht De historie van Yamaha Modificatie wildstar

Schaalmodel Wildstar | Workshop TYRE| Jan Boersma | GPS routes download | GPS routes links |

| Gps routes maken mapsource | GPS routes op Tom tom of Garmin zetten | Mijn auto's | Mijn motoren |

BMW Z3 mijn Z3.| BMW Z3 techn geg.| BMW Z3 historie | BMW Z3 handige links | BMW Z3 handleidingen | BMW Z3 TIS docs|

BMW Z3 films | BMW Z3 foto's | BMW Z3 weetjes.| BMW Z3 artikelen |

BMW Z4 mijn Z4.| BMW Z4 techn geg.| BMW Z4 historie | BMW Z4 handige links | BMW Z4 handleidingen | BMW Z4 TIS docs|

BMW Z4 films | BMW Z4 foto's | BMW Z4 weetjes.| BMW Z4 artikelen |

Motor - Yamaha links | Leuke motor links | Gebruikte software | Update geschiedenis | Sitemap |